Het Dwaallicht

Gelezen door: Michaël Vandebril (4 boeken)

Wat doe je als drie donkere vreemdelingen je de weg vragen naar de andere kant van de stad 's avonds laat? Het regent, er is geen kat op straat. De drie mannen zijn op zoek naar een jong meisje dat ze die dag ontmoet hebben. De zoektocht beslaat een dun boekje en een spoor dat kris kras door Antwerpen loopt. Het havenkwartier, een bordeel, een politiekantoor, een kroeg. Een script dat ik wel eens verfilmd zou willen zien door stadsmens Tom Barman. Fijne lectuur voor een uurtje sporen of zo. Of 's avonds bij motregen in café De Kat in de Wolstraat.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Vincent Vliegen op 29 oktober 2009:
Ontegensprekelijk
een
meester
werk
in al zijn eenvoud
Carl De Strycker op 23 november 2008:
Het verhaal is inderdaad op zich erg dunnetjes, maar lijkt me net het signaal om er een symboliek achter te zoeken. De elementen die je noemt zijn een aanwijzing. Het lijkt me dat de dooltocht door Antwerpen op het realistische niveau een metafoor is voor de innerlijke zoektocht van Laarmans op het diepteniveau. Deze man wordt in dit avontuur zodanig met zichzelf geconfronteerd dat hij er gelouterd uitkomt. Prachtig en getuigend van meesterschap dat een schijnbaar banaal verhaal zo rijk is!
Sophie Vandenbussche op 7 februari 2008:
Het dwaallicht van Willem Elsschot vind ik een redelijk goed boek, maar de inhoud van het verhaal interesseert me niet echt. Het verhaal vind ik helemaal niet spannend, maar het was ook niet echt saai. Ik wist alleen niet dat er zoveel geloof bij kwam kijken toen ik de achterflap van het boek las. Dat maakte het allemaal een beetje onrealistisch en moeilijk te begrijpen. Ik kwam er bijvoorbeeld later pas achter dat er een bijbelsverhaal in verwerkt zat. Later herkende ik in het boek de drie wijzen uit het Oosten, Maria van God, de tocht naar Bethlehem en de ster die de weg wees.

Gelezen door: Claude Bonvin (746 boeken)

Een goed geschreven boekje van onze nog niet vergeten auteur. Laarmans komt drie zwartjes tegen die de weg zoeken naar de Kloosterstraat 15, ze zoeken een vrouw met de naam Maria Van Dam die ze leren kennen hebben op hun schip. Laarmans gaat mee op zoek.

Velen zeggen dat Het Dwaalicht Elsschot zijn testament is. Het kan maar de auteur kon het soms niet laten zijn lezers op het verkeerde spoor te brengen. Maar Het Dwaallicht speelt zich af in november 1938, een periode van het opkomend fascisme in Antwerpen en hij kan het niet laten zijn stadsgenoten bruut en ruw en niet bang voor hun vreemdelinghaat te verwijten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

Ik heb deze klassieker van Elsschot herlezen, in de editie met een toelichting van Peter de Bruijn en een stadswandeling van Eric Rinckhout gebaseerd op de plaatsen uit deze novelle. De wandeling heb ik (nog) niet gedaan maar het boek staat nog altijd recht als een paal boven water.

Laarmans wordt op een avond in het centrum van Antwerpen aangesproken door Aziatische matrozen die op zoek zijn naar ene Maria Van Dam. De zoektocht begint, de brave burgerman leidt het drietal door de stad.

De confrontatie van culturen en de dubbelzinnige intenties van de brave burgerman: alles is nog hoogst actueel. Blijft heel lezenswaardig!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Antwerpen