De rijkste vrouw van Yorkshire

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Fouad Laroui (1958) groeide op in Casablanca maar vertrok op zijn negentiende naar Parijs voor zijn studies wis-, natuur- en bouwkunde. Enkele jaren werkte hij als ingenieur in Marokko, om vervolgens opnieuw naar Parijs te gaan, deze keer om zich te specialiseren in de econometrie. Als onderzoeker woonde hij enige tijd in Cambridge en York.
In de jaren negentig vestigde hij zich in Nederland en in 1995 verwierf hij de Nederlandse nationaliteit. Momenteel doceert hij onder andere Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vreemd genoeg schrijft hij de meeste van zijn boeken nog in het Frans terwijl hij in Nederland al een serieuze plaats inneemt bij de Nederlandse schrijvers.

In de roman De rijkste vrouw van Yorkshire laat hij een reeks culturen samenvloeien, uitgezonderd de Nederlandse, en maakt hij een karikatuur van de Britse samenleving waarin hij niets of niemand spaart. Het verhaal is zowel grimmig als satirisch en is trouwens ook heel kundig geschreven.

Adam Serghini, een jonge Marokkaanse student, vestigt zich in York voor onderzoek aan de universiteit. Buiten de universiteit in contact komen met Britten ligt heel moeilijk en daarom besluit hij de ‘fields’ oftewel de pubs in te trekken om deze vreemde wezens te analyseren en te observeren. Terwijl zij massaal glazen bier verzwelgen nipt hij zuinig aan een ananassapje terwijl hij zijn bevindingen in een waterdicht opschrijfboekje noteert.
Op een avond stormt er een gruwelijk arrogante dame Adams leven binnen, die zich voorstelt als ‘de rijkste vrouw van Yorkshire’. Bij Adam is het afschuw troef vanaf het eerste moment. Deze vrouw, die hij Cruella noemt alhoewel ze Cordelia heet, is zijn absolute tegenpool. Ze verwelkomt zijn aandacht, vertelt hem over zichzelf en houdt hem aan het lijntje, terwijl ze hem tegelijkertijd veracht. Anderzijds ziet zij hem ook als een dom maar wel erotisch aantrekkelijk object. Adam besluit haar ‘het blauwtje’ van haar leven te laten lopen. Maar het lot beslist er anders over!
Bijzonder intelligente maar ook boeiende roman!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: