To walk again

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

Citaat: "Anderzijds echter heb ik tijdens de afgelopen jaren ook heel wat striemende en hardnekkige kritiek moeten slikken, jammer genoeg meestal uit de wereld van de andersvaliden. Sommige andere rolstoelgebruikers vonden dat ik me niet kon neerleggen bij mijn handicap. Goed dan, ze hebben overschot van gelijk. Ik kan me inderdaad niet neerleggen bij mijn handicap, bij niets trouwens. Toen de dokters me zeiden dat ik nooit nog crawl zou kunnen zwemmen, dacht ik: ’Wacht maar.’ En ik ben beginnen trainen als een bezetene. In Hawaï zwem ik nu amper tien minuten langer dan voor mijn val. Mag ik hierover niet een beetje fier zijn? Ik wil gewoonweg niet verliezen, ik wil vechten tot ik win, ook met mijn handicap. "

Marc Herremans is meervoudig Belgisch kampioen triatlon en winnaar van de Superprestige triatlon. In 2002 brak hij zijn rug door een val tijdens een stage in Lanzarote en liep hierdoor een blijvende verlamming op. Acht maanden later was hij opnieuw aan de start van de Ironman van Hawaï, deze keer als rolstoelatleet. In 2003 richtte hij To Walk Again op, met als doel het onderzoek naar het herstel van ruggenmergletsel te steunen en de sportbeoefening voor rolstoelgebruikers te stimuleren en mogelijk te maken. In 2002 verscheen een eerste boek Ironman. In 2007 kwam een tweede boek To walk again op de markt.

Hierin doet hij zijn persoonlijk relaas over leven als topsporter met een handicap. Vermits hij een gedreven columnschrijver voor een dagblad is, weet hij ook hoe hij een lezer kan ontroeren en boeien. Zijn enthousiasme werkt héél aanstekelijk en je deelt zijn frustraties wanneer hij vertelt hoe hij net als de schrijver Mustafa Kör, ook rolstoelgebruiker, de dupe wordt van het RIZIV dat mensen met een handicap financieel afstraft omdat ze hun leven ook met een handicap zinvol willen maken.
Een heel integer boek van iemand die zoals de ondertitel het zo mooi uitdrukt wil blijven knokken tot de finish.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

To walk again is een boek van een man voor wie ik een immens respect heb. Doe het maar, van topsporter ineens tot de rosltoel veroordeeld worden en dan terugkomen en wéér presteren. Dit boek is zijn verhaal over het proces dat hij doormaakte, en over de kritiek die hij te slikken kreeg.

Onbegrijpelijk genoeg ook van andersvaliden. Deze man doét iets met zijn leven en oké niet iedereen heeft de mentale kracht om op die manier zijn handicap te overwinnen, maar dat wil nog niet zeggen dat je dan het recht hebt geringschattend te zijn over mensen die dat wél kunnen. Dat het RIZIV daarbij op kop loopt vind ik nog het ergst van al.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: