Het Diner

Gelezen door: Freek Braeckman (1 boeken)

Een klassieke roman, een psychologische studie, een meeslepende thriller, een moreel vraagstuk en een lekker boek. Het zit allemaal in Het Diner van Herman Koch. De wetgever stelt dat ontsnapte gevangenen verstoppen strafbaar is. Maar als het om je kind gaat, mag het wel. Niemand, zegt de wet, kan gedwongen worden om zo nadrukkelijk te kiezen tussen ouderliefde en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Precies die vraag stelt Koch wel aan zijn 4 hoofdpersonages - en dus ook aan u, lezer - op een buitengewoon indringende wijze. Zozeer dat het een beetje knelt. Ook al omdat de personages niet lijken wie ze zijn. En dat allemaal vermomd als een thriller.

 | Reacties (6)Delen |
6 reacties:
Alexander op 21 maart 2020:
De kern van dit boek is volgens mij dat het hoofdpersonage en zijn vrouw al lang veel te ver zijn gegaan in hun ouderliefde en dat hun zoon daardoor een ongeleid projectiel is geworden. En dan is er ook nog de kwestie van de eventuele erfelijkheid....
Pieter De Geest op 29 oktober 2010:
Adembenemend spannend!
Christof Donkers op 9 april 2010:
Gelukkig had ik wat ressenties gelezen dus ik wist de rode draad anders zou het zeker in het begin wat saai en verwarrend kunnen zijn. Naarmate het boek vordert kom je stelselmatig meer te weten wat er gaande is en wordt het een aangenaam boek dat mijn nieuwsgierigheid opwekte. Zeker mooi om te lezen is de relatie tussen kinderen die een fout begaan en hoe ouders hun zoon proberen te verdedigen.
Nancy Vandenberghe op 18 januari 2010:
Twee echtparen gaan samen eten in een restaurant om te praten over hun kinderen die samen iets hebben uitgestoken… Het boek zet je aan om na te denken over hoe geweld ontstaat, hoe je zelf zou reageren als ouder, of je je kinderen zou beschermen of je hen zou aangeven… Het is een wrange sfeer die opgeroepen wordt en het einde is verrassend.

In het begin ergerde ik me aan de Hollandse stijl maar na een tijdje werd ik echt meegenomen in het verhaal en wou ik het absoluut uitlezen. Vooral de gelijkenissen tussen de manier van denken van de ouders en de twee zonen frappeerde me. Ik vind het een echte aanrader om te lezen.
Tine op 29 november 2009:
Dit boek leest vlot en is heel intrigerend. Het hele boek speelt zich af tijdens een etentje dat bepalend kan zijn voor de rest van het leven van alle personages. Het is inderdaad boeiend om je af te vragen: Hoe ver gaan ouders voor hun kinderen? Hoe ver zou je zélf gaan voor de mensen die je graag ziet?
TineH op 29 november 2009:
Dit boek leest vlot en is heel intrigerend. Het hele boek speelt zich af tijdens een etentje dat bepalend kan zijn voor de rest van het leven van alle personages. Het is inderdaad boeiend om je af te vragen: Hoe ver gaan ouders voor hun kinderen? Hoe ver zou je zélf gaan voor de mensen die je graag ziet?

Gelezen door: Diane Sylvestri (1 boeken)

Citaat: "We gingen eten in het restaurant. Ik ga niet zeggen welk restaurant, want dan zit het er de volgende keer waarschijnlijk vol met mensen die komen kijken of wij er ook weer zitten."

Boeiend, zeer spannend en toch humoristisch boek. Heb het in 2 dagen uitgelezen. Ik heb mij wel de vraag gesteld "Stel dat ikzelf als moeder geconfronteerd word met een dergelijke situatie ? Wat doe ik ?" De normen van onze samenleving vervagen!

 | Reacties (7)Delen |
7 reacties:
anne-marie dewachter op 23 november 2011:
De idee van nogy klopt natuurlijk, dat ouders soms te ver gaan in de verdediging van hun kinderen. Maar dat is nou net de bedoeling van de auteur, om dit onder het oog te brengen. Dat mensen niet langer de veranderwoordelijkheid voor hun daden willen, kunnen of moeten dragen. Er is altijd wel een excuus te bedenken, hoe verwrongen en waanzinnig het voor anderen ook moge lijken. We maken het iedere keer mee als er weer een sterk gemediatiseerd assisenproces op tv komt, toch?
Noël Gybels op 13 augustus 2011:
Dat ouders heel ver kunnen gaan bij het verdedigen van hun kinderen, heb ik na 35 jaar lesgeven wel ondervonden, maar hier gaat het wel om moorden! Dit is geen normvervaging meer, maar een confrontatie met "zieke" mensen. Koch schept er een duivels genoegen in de lezer te confronteren met allerlei verwrongen meningen, net als in Jiskefet. Dat sommige lezers dit vermakelijk vinden of humoristisch ... ik stel me veel vragen bij een maatschappij die lacherig reageert op "misdaden"! Het is alleszins een confronterend boek.
Nadine Labio op 15 augustus 2010:
Ik sluit me aan bij de meningen van Peter en Mien Quartier. Waarden en normen vervagen inderdaad erg en dit wordt als normaal beschouwd... Geeft daardoor op het einde van het boek een wrang gevoel....
Posse sven op 22 juni 2010:
Leest heel vlot en doet een beetje denken aan de film Festen. Mijn vrouw vindt het ondertussen jammer het boek gelezen te hebben.

Ze had het liever weer elke keer opnieuw gelezen zonder de plot te kennen...
Peter op 4 maart 2010:
Het boek leest als een sneltrein. Goede, natuurlijke dialogen is een talent dat Herman Koch duidelijk bezit. Het boek zit goed in elkaar. Het boek is niet rechtlijnig opgebouwd; het diner vormt de kapstok om de gebeurtenissen aan op te hangen. Wat voor gebeurtenissen... Je leest eroverheen, schrikt nauwelijks nog, maar aan het eind merk je dat onze normen inderdaad aan het vervagen zijn.

Ik kan me niet identificeren met de 4 ouders. De meeste etter komt uiteindelijk uit de kleinste buil. Een confronterend boek toch wel. Wat zou ik doen, is de vraag die blijft hangen.
Mien Quartier op 7 februari 2010:
Ik heb dit boek net in een namiddag uitgelezen. Ik kan niet zeggen dat ik het een goed boek vind. Het geeft eerder een wrang en onaangenaam gevoel. Wel sterk geschreven, want ik heb het in een ruk uitgelezen. Maar voor mij misschien net iets te moeilijk om op een of andere manier sympathie te voelen voor een van de personages... Af en toe zelfs met walging passages gelezen. Maar het blijft wel door mijn hoofd spoken. Moeilijk om er een etiket op te plakken. Misschien net daarom interessant...
Karla op 9 mei 2009:
'You love it or you hate it', deze uitspraak is volgens mij perfect van toepassing op Het diner, de laatste roman van Herman Koch, bij het grote publiek vooral bekend als televisiemaker van Jiskefet, een absurdistisch, satirisch programma op de Nederlandse televisie (VPRO). Het gegeven: twee broers gaan samen met hun echtgenotes dineren in een chic restaurant en tussen aperitief en digestief voltrekt zich een 'moreel' drama, waarin de verhouding tot hun kinderen centraal staat. Het is moeilijk om meer te vertellen over de inhoud zonder het voor de toekomstige lezer te verknoeien, maar ik kan wel zeggen dat ik er op het einde 'niet goed van was'. Alles wordt verteld vanuit het standpunt van één van de broers. Je wordt daardoor meegetrokken in zijn denkwereld, die om het zacht uit te drukken nogal afwijkt van de gangbare normen. Maar tegelijk wordt dit personage door de auteur begiftigd met een heel sterk observatievermogen. Vol wrange humor (soms echt hilarisch!) zet hij het 'burgerlijke' establishment te kijk: de politieke wereld, Nederlanders met een optrekje in Frankrijk, bezoekers van dure restaurants, de wereld van de 'haute cuisine'. En ondertussen debiteert hij allerlei 'gevaarlijke' meningen over misdaad, de doodstraf, daklozen, het onderwijssysteem, de jodenvervolging enzovoort. Omdat de auteur beschikt over een geweldig krachtige stijl, word je als lezer meegezogen in de vaak 'gestoorde' logica. Ofwel haak je al snel vol walging af, ofwel sta je open voor een unieke leeservaring. Ik moet jullie wel waarschuwen dat het uit de roes ontwaken op het einde van het verhaal wel een kille gewaarwording was. Benieuwd naar reacties van andere lezers!

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Een vlot geschreven boek doch ik had liever wat meer diepgang gezien. Een boek met ongeveer hetzelfde thema dat mij veel meer aansprak, is We moeten het even over Kevin hebben.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Ik vond het een mooi boek, spannend en psychologisch goed onderbouwd. Het feit dat het anders is dan We moeten het over Kevin hebben, lijkt me eerst en vooral een gevolg van het feit dat dit boek door een man werd geschreven, en dat over Kevin vanuit het standpunt van een vrouw. Ik denk dat de bedoeling van de schrijver ook iets complexer is. Allebei zeer de moiete waard, maar Herman Koch is een schrijver die ik ga blijven volgen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: "Misschien at hij geen vlees van zoogdieren, en was hij anti-Amerikaans, of anders in elk geval tegen Busch - dat laatste standpunt verschafte mensen een vrijbrief om verder nergens meer over na te denken.Wie tegen Busch was, had het hart op de goede plaats, en kon zich tegenover zijn directe omgeving als een onbehouwen klootzak gedragen."

Herman Koch weet opnieuw een vlot verteld verhaal te combineren met een duidelijke ethische vraagstelling: hoever kunnen of mogen ouders gaan in de bescherming van hun kinderen? Mogen zij misdaden begaan door hun nageslacht bedekken met de mantel der liefde?

Het verhaal is niet altijd goed gedoseerd verteld, vaak komen ongeloofwaardige wendingen voor, maar de auteur weet als geen ander een moreel dilemma te verpakken in een boeiend verhaal. Ik vind zijn opvolger Zomerhuis met zwembad beter, maar met Het Diner levert hij zonder meer een zeer lezenswaardig en thematisch hoogstaand werkstuk af.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: NadiaH (122 boeken)

Citaat: "Wanneer ik een definitie zou moeten geven van geluk, dan is het deze: het geluk heeft aan zichzelf genoeg. "Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze", luidt de eerste zin van Tolstojs Anna Karenina. Ik zou daar hooguit nog aan toe willen voegen dat de ongelukkige gezinnen -en dan binnen die gezinnen in de eerste plaats de ongelukkige echtparen- het nooit alleen afkunnen. Hoe meer getuigen hoe beter. Het ongeluk is altijd op zoek naar gezelschap. Het ongeluk kan niet tegen stilte - het kan vooral niet tegen de ongemakkelijke stiltes die er vallen wanneer het alleen is."

Twee echtparen gaan samen dineren omdat hun kinderen iets hebben uitgehaald. Maar voor je te weten komt hoe de vork juist in de steel zit krijg je een humoristische/cynische kijk op familiebanden, gastronomie, Nederlanders in Frankrijk, racisme, het onderwijs, de jodenvervolging, doodstraf, het daklozenprobleem... En toch wordt het nooit saai. Verrassende, soms wat ongeloofwaardige wendingen in het verhaal.
Het boek doet je continu de vraag stellen hoe je zelf zou reageren indien je in hun schoenen zou staan. Ondanks de gelijkaardige thematiek als in We moeten het even over Kevin hebben is Het Diner veel vlotter en luchtiger geschreven en daardoor beter verteerbaar. 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Kathleen (5 boeken)

Een boek dat erg tegenstrijdige meningen oproept.
Te ver gezocht? Misschien net wel de bedoeling van de auteur om zo ver te gaan dat je als lezer wel een standpunt moet innemen. Daarin is hij zeker geslaagd. Je kan niet nalaten om je op te winden bij het lezen van dit boek. Hoe zou jij reageren in die situatie. Erg confronterend, beklijvend.
Waarden, normen, gevoelens, confrontaties, Koch zit er met een vergrootglas bovenop!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Alexoorde op 28 februari 2020:
Ik had exact hetzelfde gevoel bij het lezen van dit boek. Ook al heb ik geen kinderen, stelde ik me de situatie voor. Doordat het een niet-alledaags onderwerp is, heb je op het moment zelf geen standpunt en zet het je aan het denken.

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Ik had bij dit boek niet de wauw-factor die ik toch verwachtte. Ik vond het intrigerend hoe een schrijver een boek kan neerpennen over één diner. Je leert de hoofdpersonages redelijk goed kennen dankzij de flashbacks. Maar ieder van de hoofdpersonages heeft zijn geheimen. Paul is iemand die een sarcastische kijk heeft op de dingen, en dat vond ik heerlijk. Het boek riep wel vragen op: wat zou jij doen om je kinderen te beschermen. Maar spijtig genoeg zijn mijn verwachtingen niet ingelost. Ik ben geen fan geworden van deze schrijver.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Wilma V. (2 boeken)

Een zeer goed geschreven boek, met sterke opbouw en verhaallijnen die elkaar kruisen. Erg doordacht en spannend. Een boek dat je uit wilt lezen, een page-turner. Alleen het einde vond ik persoonlijk niet geloofwaardig, helaas. Dat stelde mij persoonlijk teleur. 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: cedric pierrart (1 boeken)

Toen ik het boek begon te lezen, had ik niet verwacht dat het over zo een serieus onderwerp zou gaan. In dit boek wordt het thema "zinloos geweld" aangekaart en dat is nu net een thema dat ook heel actueel is. Hoe vaak lezen we niet in de krant dat een buschauffeur werd aangevallen en onlangs was er ook veel te doen over geweld tegen homo's. Er is niks laffer dan zinloos geweld. Geweld is sowieso al niet OK, maar geweld om het geweld, om de kick, dat kan echt niet.
Daarnaast vind ik het boek ook heel goed omdat het je doet nadenken over of en hoe jongeren moeten gestraft worden. Ten eerste vind ik al dat je niet zomaar mag wegkomen met wat je gedaan hebt. Als je schuldig bent, dan moet je daar ook de gevolgen van dragen. Jongeren moeten zeker een straf krijgen maar ze moeten, naast hun straf ook de kans krijgen om hun leven weer op het rechte pad te krijgen.
Ik vond het een erg goed boek en door het thema, een zeer interessant verhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Pieter Van Ruyskensvelde (1 boeken)

Paul Lohman, zo heet de verteller van het boek. Hij is tevens de vader van Michel, die samen met zijn neefje een zwerfster al dan niet met opzet –daar zal ik het hier niet over hebben– heeft gedood. Het diner gaat over het verloop van een diner met de ouders van de twee jongens. Daarom is het boek niet enkel ingedeeld in hoofstukken maar daarenboven wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen 'Aperitief', 'Voorgerecht', Hoofdgerecht', 'Nagerecht', 'Digestief' en 'Fooi'. De vertelde tijd is dus helemaal niet zo lang.

Het boek, of beter gezegd Koch stelt een aantal ethische vragen: Wat moet je als ouder doen in een dergelijke situatie? Ben je verplicht om je zoon aan te geven, én ben je bovendien dan zelf verantwoordelijk voor de gevolgen daarvan voor je zoon? Ik denk dat het verhaal elke lezer aan het denken zet. Dat is volgens mij een van de redenen waarom het boek je van het begin tot het einde boeit.
Daarbij komt nog dat de houding als lezer tegenover enkele hoofdpersonages (o.a. Paul) verandert naarmate het verhaal vordert, weliswaar traag, maar het zorgt ervoor dat je niet altijd voor honderd procent de gevoelswaarde van de verteller (Paul) volgt.

Zelfs als je graag iets luchtig leest zou ik iedereen deze knappe roman aanraden!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
els lens op 19 mei 2014:
Het lijkt een luchtig boek, dat vlotjes weg leest. Maar toch zit je er achteraf nog over na te denken. Inderdaad: ouders die een doofpotoperatie opzetten, kàn dat wel? En wat is er gebeurd met de adoptiezoon ? Ik vind die Paul maar een rare. In het begin is het grappig hoe hij zijn broer beschrijft. Maar op het einde heb je eigenlijk toch met die broer te doen. De politicus, die alles deed voor de uiterlijke schijn, is wel de enige die er over denkt om het "correcte" te doen. Of is dat NIET het correcte? Die vraag blijft open. Ik vond dit een goed boek, omdat het je aan het denken zet...

Gelezen door: Ann Hellinx (7 boeken)

Het diner is een grappig en ontspannend boek. Ideaal om op vakantie te lezen. Ook spannend soms. Herkenbare situaties. 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: mia vande velde (1 boeken)

Citaat: "Het was een geleend boek...."

Weer een pareltje van Herman Koch, vermakelijk tot de laatste pagina!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sarah Segers (5 boeken)

Terecht een veelgelezen en geprezen boek. Leest heel vlot en is onvoorspelbaar genoeg! Dat er een waar gebeurd drama aan de basis ligt, vernam ik pas achteraf, maar het zijn genieën die er zulk een spannend en meeslepend verhaal kunnen rond breien...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Silas Wasp (2 boeken)

Niet voor niks dat dit boek de negende plaats haalde in The New York Times review. Je leest het in een rotvaart uit; neemt geen pauze, slaat het diner over en gaat toch heerlijk voldaan naar bed.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Magali Boemer (1 boeken)

Citaat: "Ik stond voor het dilemma waarvoor iedere ouders zich vroeg of laat geplaatst ziet: je wilt uiteraard je kind verdedigen, je komt voor je kind op , maar je moet dat niet al te krachtig doen en al helemaal niet welbespraakt- je moet ze niet klemzetten. De onderwijzers en docenten zullen je laten uitspreken, maar daarna wraak nemen op je kind."

Het diner van Herman Koch was een unieke leesbeleving: het verhaal is heel spannend opgebouwd en speelt zich af in het heden, meer bepaald in een restaurant. Dit ziet men ook aan de titels van de hoofdstukken, die de verschillende fases van de menu (Aperitief, Voorgerecht, Hoofdgerecht...) voorstellen. Sommige paragrafen bestaan uit belangrijke flashbacks die stilletjesaan de puzzel compleet maken.

Het thema is het morele dilemma en de verantwoordelijkheid van ouders wier kinderen iets ernstigs hebben gedaan. Dat je tot ver in het boek niet weet, wat de kroost heeft uitgestoken, maakt dit boek heel spannend en tot een razend populaire bestseller. Ik kon alvast niet stoppen met lezen, het boek is een echte pageturner en in een zeer aangename stijl geschreven. Een echte parel van de Nederlandse literatuur.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

Een bestseller die ik een paar jaar na de hype gelezen heb. Het diner gaat over een etentje in een sjiek restaurant met ik-verteller Paul Lohman, zijn vrouw Claire, zijn broer Serge Lohman (een vooraanstaand politicus) en diens vrouw Babette. Het etentje uit is de gelegenheid om een ernstig probleem i.v.m. met hun wederzijdse vijftienjarige pubers Michel en Rick te bespreken. Deze zijn immers de daders van een daad van zinloos geweld. De ouders staan voor een moreel dilemma: moeten ze hun zonen aangeven aan het gerecht of zoeken ze een andere oplossing? Ook de politieke ambities van Serge komen hierbij in het gedrang.

Het boek is ingedeeld in delen (aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht...) met soms grote flashbacks, waardoor geleidelijk aan het drama duidelijk wordt. Het diner komt traag op gang met in het begin vooral aandacht voor kleine ergernissen i.v.m. het restaurant, de onderlinge relaties... Daarna wordt de omvang van het probleem en tegenstelling in de visies van beide ouderparen hoe ze dat probleem willen aanpakken.
Het boek is vlot geschreven en goed gecomponeerd. Zo lees je alles via het ik-personage Paul, dat je geleidelijk aan ook als meer problematisch gaat ervaren zodat je als lezer het gevoel hebt dat je op het verkeerde been wordt gezet. Het zou interessant zijn verhaal ook vanuit personage Serge te bekijken. Ik heb het wel moeilijk met de morele keuze die Paul en Claire maken en die de auteur de lezer opdringt door het verhaal vanuit hun perspectief te vertellen. Maar misschien is het net de bedoeling om bij de lezer een ongemakkelijk gevoel teweeg te brengen.
Weinig geloofwaardig vind ik het gegeven dat de ouderparen dit delicate gegeven net op een openbare plaats als een restaurant willen bespreken, in plaats van in de beslotenheid van thuis. In elk geval een lezenswaardig boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Debora De Backer (12 boeken)

Ik vond het een prachtig boek. Het stemt tot nadenken en toont aan dat niets zwart-wit is. In het leven is er geen 'nooit 'altijd'... alle kent zijn nuances. Als lezer sta je hier wel even bij stil. Een ogenschijnlijk gewoon verhaal, van een gewoon gezin kent een wending... die overal, in elk gezin, bij iedereen kan gebeuren. Welke invloed hebben de wortelen die gelegd zijn in de jeugd? En nog vele andere vragen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sarah (40 boeken)

Citaat: "'Weet je wat het beste is?' had ik gezegd. 'Dat we het voorlopig laten rusten. Zolang er niets gebeurt, gebeurt er niets.' En mijn zoon had mij gedurende een paar tellen aangekeken. Hij voelde zich misschien te oud om 'lieve papa' te zeggen, maar in zijn ogen zag ik naast angst ook dankbaarheid. 'Denk je?' zei hij."

Dit boek gaat over 2 koppels waarvan de kinderen iets gedaan hebben wat hun toekomst kan verwoesten. Ze spreken af in een restaurant om te bespreken wat ze hiermee gaan doen. De lezer komt gaandeweg het verhaal te weten wat er precies gebeurd is en welke personages reeds op de hoogte zijn. Hierdoor blijft het boek zeer spannend. Ik ken deze schrijver nog niet zo lang, maar met dit boek bevestigt hij voor mij weer dat hij echt een goede schrijver is! Zelfs bij een zwaar thema zoals dit kan hij toch nog humor in zijn boek verwerken. De manier waarop hij dingen beschrijft is soms echt hilarisch, zonder afbreuk te doen aan de schokkende gebeurtenissen in het boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: stijn kog (1 boeken)

Persoonlijk vond ik het boek niet zo leuk om te lezen. Hoewel het sterk aanleunt bij de tiener-realiteit vond ik het toch een beetje overdreven omdat er wordt gebruik gemaakt van een verzwegen moord. Wat ik ook een tegenvaller vond, was dat het een vrij voorspelbaar verhaal was dat toewerkte naar de climax om dan stilaan terug af te bouwen naar het einde toe. Dit merk je heel hard in de opbouw van de verhaallijn - Aperitief (ho 1-7) - Voorgerecht (ho 8-15) - Hoofdgerecht (ho 16-35) - Nagerecht (ho 36-39) - Digestief (ho 40- 45)

Voor mij persoonlijk geen aanrader. Maar ik kan begrijpen dat andere tieners zich wel aangesproken voelen tot dit verhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Annie (5 boeken)

Een diner in een chique restaurant is de rode draad van het verhaal . De schrijver steekt de draak met de exquise gerechten, het lege bord, de houding van de gerant, de prijzen....

Twee koppels komen samen om te praten over hun kinderen. Een toekomstige eerste minister, zijn broer en de respectievelijke echtgenotes. Hun zonen plegen een moord op een dakloze en ze gaan nadien nog terug om de gevolgen van hun daden te filmen. De aangenomen zoon chanteert zijn ouders en zijn neven door te dreigen het filmpje op youtube te zetten. De reacties van de betrokkenen op de misdaad zijn uiteenlopend, op zijn minst verrassend te noemen.

Thema's zoals racisme, doodslag, ouderliefde, eigenliefde, macht... worden beschreven als uitspraken van wat de gewone "man" ervan denkt. Eigenbelang dus, en het idee van het recht in eigen handen te mogen nemen. Het boek stelt de ultieme vraag of moord op een marginaal moet verzwegen worden om de toekomst van enkele jongeren (daders) te vrijwaren. Moet de bescherming van de ouders zover gaan? Mag moederliefde zo ver gaan dat zij haar zoon vraagt om de getuige uit de weg te ruimen? En wat met het verwerkingsproces van de jongeren zelf? Betekent/tekent het gebeuren niet hun toekomst? Hoe moet het verder met de gezinnen?

Het verhaal is onvoorspelbaar en neemt voortdurend verrassende wendingen die je op het verkeerde been zetten. Van de eerste tot de laatste bladzijde worden er nieuwe gegevens toegevoegd . Een aanrader, zowel voor de vlotte leesstijl als het verhaal zelf!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dimitry Masyn (9 boeken)

Als men 300 pagina’s kan vertellen over de duur van een familiaal onderonsje in een duur restaurant, dan moet er wel veel onderhuids drama boven komen. Koch, of liever deze familie reserveert dit voor het allerlaatst, het dessert. Dit boek (thriller, maatscappelijk proces, misdaadroman) leest als een lange, gestage afdaling op een roetsjbaan, die je op het eind in een krul ondersteboven laat, hilarisch. Ondersteboven, omdat in een film de goede haast verplicht van de slechte wint… In deze roman echter wint het Carneilleaans dilemma het van het morele - en politiek correct opgeloste - dilemma. Niet de afweging tussen waarden en normen staat voorop, hier de kruisstelling tussen ambitie versus bescheidenheid, en een milde versus een strenge hand in de opvoeding, maar de keuze tussen de morele plicht en de liefde voor zijn of haar familie. Door de nauwe betrokkenheid met de dader komen vele morele principes op de helling te staan, waarop men zich zonder dralen zou beroepen, indien het om een nobele onbekende ging. Koch doet het in alle intimiteit, maar met allerlei toeschouwers en vooral lezers op de loer, uit de doeken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: jarne Van Deynse (1 boeken)

Herman Koch heeft zich voor dit boek geïnspireerd door een moord op een dakloze vrouw in Barcelona in 2005. Het diner is bekroond in 2009 met een NS publieksprijs en in 2013 was dit boek een bestseller in de Verenigde Staten. Dit zorgde voor een grote eer in Nederland want nooit had een origine Nederlands boek zo hoog in gestaan in een Amerikaanse bestsellerlijst. Deze informatie zorgde bij mij voor een hoge verwachting die uiteindelijk toch voor mij voldaan zijn! In het diner volgen we volgen we Paul Lohman, ex-leraar, gehuwd met Claire.

De twee hebben een zoon, de vijftienjarige Michel. Op zekere avond heeft het echtpaar afgesproken te dineren met Babette en Serge. Op een gegeven moment tijdens het diner komt er hevige wending in het verhaal. Tijdens het diner moet er iets ernstig besproken worden over wat beide zonen hebben uitgespookt! Zodoende je graag van romans houdt met een psychologische onderbouw en een humoristische toets, maar toch ook nog van actie houdt, is dit boek zeker geschikt zeker een aanrader. Het boek bevat een actueel onderwerp waarbij je de morele vraag moet stellen: wanneer bereik je de grens bij het beschermen van je kinderen? Zelf heb ik achteraf nog dagenlang gepiekerd over hoe ik zou reageren in die situatie, dus dit is altijd een pluspunt als de boodschap van het boek blijft hangen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lore Bogaert (1 boeken)

Dit boek leest als een sneltrein: het is zo ongelooflijk vlot geschreven. De schrijver had vanaf het eerste moment al mijn volledige aandacht. Het meest intrigerende vond ik het morele dilemma dat hij op een fictieve, maar toch realistische manier naar voor brengt. Is de liefde voor je kind belangrijker dan de normen en waarden van onze samenleving? Een vraag die een eenduidig antwoord zou moeten hebben (zeker als we het hebben over de daden die de kinderen in dit boek begaan), maar helaas niet altijd even makkelijk te beantwoorden valt. Ben ik het eens met wat de ouders in dit boek beslissen? Absoluut niet. Zou ik zelf de juiste beslissing hebben genomen mocht ik kinderen hebben die dergelijke daden plegen. Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. De sterkte van het boek lag ook in het feit dat je in een razend snel tempo dingen te weten kwam over de ouders die je eerst niet voor mogelijk had gehouden. Dat zorgde bij mij voor binnensmonds vloeken. Kortom, dit boek heb je in een mum van tijd achter de kiezen. De inhoud daarentegen, die is nog lang niet verteerd.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Nederland