Nachtboek van een slapeloze

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Dit is het debuut van deze onlangs overleden schrijfster. Een samenraapsel van losse flodders van een man die zich met een cocktail van pillen en alcohol zodanig in nesten werkt dat zijn slaapprobleem er nog door verergert, in die mate zelfs dat hij ten langen leste een punt achter het leven zet.

Een somber en wrang boek waarin niet alleen ’s mans slapeloosheid wordt aangesneden, maar vooral diens levenswandel: zijn houding tegenover vrouw, kinderen en schoonkinderen is geen schoolvoorbeeld, randje absurd, zielig zelfs zoals hij wordt geschoffeerd en van de weeromstuit al even grof uit de hoek komt. Mijn inziens was hij hoogdringend aan een goede dokter toe of een psycholoog, maar geen van de gezinsleden steekt een poot uit om hem uit zijn doembeelden te verlossen.

Een verhaalstructuur heb ik met een loep proberen te zoeken, maar tevergeefs, aan momentopnamen zonder enige samenhang geen gebrek. Na dit pessimistische, zwartgallige werkstuk ben ik dringend aan iets opwekkenders toe. Een goeie borrel bijvoorbeeld om de slapeloosheid te verdrijven. Te mijden boek voor zwartkijkers.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
anaïsSss op 23 november 2009:
In tegenstelling tot Norbert De Meyer, vond ik dit een ongelooflijk sterk en pakkend boek. Enorm herkenbaar voor al wie in eenzelfde situatie heeft meegemaakt of dreigde mee te maken. Jammer dat het zo'n duntje is, maar goed om vele malen te herlezen!

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Ik vond het een sterk boek. Niet luchtig, maar deze schrijfster is dan ook een filosofe die alles wil uitdiepen. Het hoofpersonage lijdt aan slapeloosheid en door zijn pillen-en drankgebruik maakt hij het er niet beter op. Hij behandelt de andere gezinsleden op een ruwe manier en wordt dan zelf ook geschoffeerd.

Alle gezinsleden zitten in een neerwaartse spiraal waar ze niet uit kunnen of willen, er wordt gezegd dat ze niets doen om de hoofdpersonage te helpen, maar de vraag is maar of die eigenlijk wel geholpen wil worden.

Ik vond het een prachtig boek, eentje dat ik regelmatig nog eens vastpak. Met dit boek in het achterhoofd is het niet raar te weten dat deze schrijfster een goede inleiding op het taoisme schreef, de kenmerken van deze godsdienst zijn al terug te vinden in haar debuut.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: