De asielzoeker

Gelezen door: Mark Cloostermans (27 boeken)

Citaat: "U schrijft iets op, u put uit uw perverse fantasie, en dan gebeurt het, het ondenkbare, het onbegrijpelijke, het krankzinnige."

Vroeger was Christian Beck een beloftevol schrijver, maar toen nam hij een opmerkelijk besluit. Hij besloot zijn leven te wijden aan het ontmaskeren van alle illusies die mensen maar koesteren. Jaren later is Beck schrijver van handleidingen. Als zijn vrouw ongeneeslijk ziek wordt, besluit zij nog één goede daad te doen in haar leven: ze trouwt met een asielzoeker, zodat die een verblijfsvergunning krijgt. Opeens is Beck deel van een driehoekshuwelijk. En hij weet nog niet eens dat er iemand op de loer ligt om hem te confronteren met de misdaad die hij ooit in een bordeel pleegde. De asielzoeker werd bekroond met de AKO Literatuurprijs en is Grunbergs beste boek totnogtoe. Verbluffend van de eerste tot de laatste bladzijde.

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
Karla op 15 december 2008:
Na Tirza, Onze oom en De Joodse Messias is dit het vierde boek dat ik van Grunberg gelezen heb. Deze keer heb ik meer moeite moeten doen om het uit te lezen. Ik heb het, vooral wegens tijdsgebrek, met stukken en brokken gelezen. Niet zo een goed idee bij dit boek. Zonder de wrange humor was het een lijdensweg geweest. Zeer somber, nihilistisch boek, maar toch weeral prachtig van stijl en het zet je net als de andere boeken van Grunberg aan het denken, het blijft hangen. Maar ik vond het wel een moeilijk boek en na het lezen voel ik nu behoefte om even iets luchtigers te lezen.
Liliane Melis op 23 december 2007:
Mooi boek, leest als een trein, de ironie van Grunberg kan ik wel smaken... Ik was eerst begonnen met het lezen van Tirza, en dit boek beviel me zo dat ik De asielzoeker ook gelezen heb. Beide boeken stellen niet teleur, sterker nog: Grunberg is voor mij een ontdekking in de literatuur. Meesterlijk schrijver!
j v op 9 mei 2007:
Heb dit boek 2 jaar geleden gelezen en was eigenlijk helemaal niet onder de indruk. Verre van slecht- de auteur kent zijn metier- maar om zo de loftrompet te blazen? Zowel stilistisch als compositorisch als thematisch heb ik al veel betere dingen gelezen.
Mihaela Romanica op 15 december 2005:
Roemeense van origine, begin ik beetje bij beetje de Nederlandstalige literatuur te ontdekken. Op dit ogeblik lees ik De asielzoeker van A. Grunberg.
Het is een nogal somber boek, maar ook gestig en ontroerig. Wat het meeste indruk op me maakt is de vervreemding van de mens en de afwisselende landschappen waar de "actie" plaatsvindt. Met elke bladzijde valt weer een masker weg en als lezer zie je de nieuwe gezichten van de personages die zichzelf pijn doen om zogezegd de anderen gelukkig te maken.
Indrukwekend is ook de weerpiegeling van de romanscènes in de werkelijkheid. Niet ten laatste bewonder ik de woordkunst van de schrijver. Volgende week zal ik de bewerking van deze roman in de regie van Johan Simons in de Bourlaschouwburg zien! Ik kijk ernaar uit.
Mihaela Romanica op 15 december 2005:
Roemeense van origine, begin ik beetje bij beetje de Nederlandstalige literatuur te ontdekken.
Op dit ogeblik lees ik De asielzoeker van A. Grunberg.
Het is een nogal somber boek, maar ook geestig en ontroerend. Wat het meeste indruk Roemeense van origine, begin ik beetje bij beetje de Nederlandstalige literatuur te ontdekken. Op dit ogeblik lees ik "De asielzoeker" van A. Grunberg. Het is een nogal somber boek, maar ook gestig en ontroerig. Wat het meeste indruk op me maakt is de vervreemding van de mens en de afwisselende landschappen waar de "actie" plaatsvindt.
Met elke bladzijde valt weer een masker weg en als lezer zie je de nieuwe gezichten van de personages die zichzelf pijn doen om zogezegd de anderen gelukkig te maken. Indrukwekend is ook de weerpiegeling van de romanscènes in de werkelijkheid. Niet ten laatste bewonder ik de woordkunst van de schrijver. Volgende week zal ik de bewerking van deze roman in de regie van Johan Simons in de Bourlaschouwburg zien! Ik kijk ernaar uit.

Gelezen door: Marie Vinck (1 boeken)

Dit boek is zwarter dan zwart, maar prachtig mooi. Een man die komaf wil maken met alle illusies die er zijn – die van de liefde, de godsdienst, de vriendschap, de moraal… – krijgt op een dag te horen dat zijn stervende vrouw wil trouwen met een asielzoeker. Hij blijft zijn zieke vrouw verzorgen, maar de asielzoeker wijkt niet meer van hun zijde. Tot zij sterft, en de twee mannen op elkaar aangewezen zijn. Ontroerend, absurd en toch pijnlijk herkenbaar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Kurt Verstraeten (6 boeken)

Het boek begon goed: een cynisch hoofdpersonage, vinnig taalgebruik, ik dacht dit wordt wel wat. Maar na een honderdtal bladzijden heb je het met de hoofdpersoon wel gehad. Zijn laconieke houding, zijn droge indolentie... het begon aan te voelen als een boek van Brusselmans. Maar dan beter, want ik heb het wel degelijk uitgelezen.
Echter niet zonder vele bladzijden na een diagonale oppervlakkige lezing om te slaan. Het verhaal is onvoldoende om 352 bladzijden mee te vullen. Dit zou een sterk boek geweest zijn, moest het 200 bladzijden geteld hebben, niet meer.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: ""Een Algerijn."
"Een Algerijn en waarom??
"Waarom niet?"
"Waarom geen Turk, of een Rus, of een Duitser?Met Duitsers kun je ook trouwen."
"Hij is een asielzoeker, hij is uitgeprocedeerd."

"

Grunberg duikt weer diep in het nihilisme van het menselijk bestaan.
Beck en zijn vriendin,Vogel, twee mensen uitgekeken op elkaar, geen liefde meer te bespeuren, en toch gaan zij door, zonder illusies, zonder verwachtingen. Hij vult zijn bestaan met bordeelbezoeken, zij met het uitzoeken van de verworpenen van de maatschappij en komt terecht bij de asielzoeker.

Donker verhaal, maar zo indringend en cynisch verteld, in die typische, afstandelijke stijl van Grunberg.
Wat rare figuren, een wat wrang verhaal, maar zo apart, zo verrassend en zo vernieuwend. Ik hou van deze Grunberg! 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Israël Duitsland