Woensdag

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Achter de gesloten deur van de studeerkamer zat Sylvia in de plantenbak, half verborgen tussen de palmbladeren, met haar onderbroekje op haar enkels. Bittere tranen van verdriet stroomden langs haar wangen. Tussen het huilen door schuifelden haar billen langs de rand van de bloembak, wanneer de plaats waar ze zat weer dreigde over te lopen. Als een madonna torste ze haar lot en leven, bedroefd en nederig, met het hoofd van de kabouter in haar handen. Hij lachte haar toe. Hij zou haar geen kwaad doen."

Fred en Marjans relatie loopt op zijn laatste benen. Tijdens een parachutesprong loopt het mis. Wat er precies is gebeurd en hoe het zover is kunnen komen, komen we te weten in de hoofdstukken die volgen. We leren de vrienden van het paar kennen, Hans, een stand-upper, en Freya, diens lief. Freds controledrang en Marjans onderdanigheid laaien steeds harder op.

Wat een mooi debuut heeft Duyck hier afgeleverd. Flarden Festen en Grossman steken de kop op tijdens de ongemakkelijke etentjes en moppen. Hij poneert ook goede, interessante gedachten over de huidige maatschappij. Jammer is de structuur, die wat inzakt in het midden en de naturalistische dialogen, waaraan ik me soms ergerde. Desalniettemin is het een boek dat ik met graagte las en personages die mijn vrienden zouden kunnen zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3509 boeken)

Citaat: "Kent ge dat, de waakvlam? 't Is een soort vuur dat in de literatuur der liefde wat onderbelicht wordt, omdat het niet de felheid van de nieuwe vlam, noch de zachte gloed van de oude vlam uitdraagt. Maar wat de waakvlam vooral onderscheidt , is dat ze blijft wakkeren, uw heel leven lang. "

Mathijs Duyck (°1987) doctoreerde aan de universiteit van Bologna, waarna hij aan de slag ging als leraar. Zijn twee grootste passies zijn schrijven en muziek spelen bij Bottle of Moonshine en Homelands. Zijn roman Woensdag is zijn debuut. 'Woensdag' volgt de gedachten en bewegingen van een groep vrienden, die voortdurend cirkelen rond twee centrale gebeurtenissen.
Het boek is in vieren opgedeeld en in de eerste drie delen wordt de historie van de vriendenclub belicht. Fred is daarin voornamelijk aan het woord en je leest het vanuit zijn visie . Fred is een talentvolle reclamescenarist die zich met volle overgave op zijn carrière stort. Langzaam maar zeker brengt zijn ziekelijke drang naar controle en bevestiging zijn eigen welzijn en dat van anderen in gevaar. Zijn relatie met Marjan, een vrouw van weinig woorden, brokkelt steeds verder af. Het vierde deel staat op zichzelf en draait om Hans, een stand-up comedian, die zijn vrienden flink op de hak neemt, maar wel met veel humor. Hans, een rijzende ster aan het firmament van de Vlaamse stand-upcomedy en Freds beste vriend, werkt aan zijn eerste zaalshow. Daarin leunt hij gevaarlijk dicht aan bij zijn relatie met Freya, tevens de beste vriendin van Marjan, en bij wat zich afspeelt in de vriendengroep van de vier. Ze komen bijeen op oudejaarsavond en dat verloopt niet geheel in de stijl van wat men ervan had verwacht. Het wordt een avond waarin de spanningen hoog oplopen met een felle uitbarsting en moeilijke nieuwe en hernieuwde kennismakingen tot gevolg. Dan worden de gemoederen gesust en cadeaus worden uitgewisseld. En haalt Hans nog ietwat vunzig grapje met zijn vrienden uit. Het is voor Hans ook een uitgelezen gelegenheid om zijn verbale artillerie te richten op het platte materialisme van de gastvrouw, op haar vergeefse poging om dat op te poetsen met wat kleffe quotes aan de muur en op haar pretentieus feestmenu uit het betere vrouwenblad. Fred en Marjan - hun relatie is inmiddels stukgelopen - krijgen een cadeaubon voor een parachutesprong en dat zou wel eens een heel lugubere cadeaukeuze kunnen worden.

Mathijs Duyck heeft in zijn debuut ‘Woensdag’ een groep van mensen neergezet die uiteindelijk in een sleur zijn terecht gekomen en daardoor uit makaar zijn gegroeid. Ze voelen zich niet meer goed bij mekaar en dat laat grote sporen van triestheid en eenzaamheid na. Woensdag’ volgt heel geraffrineerd de gedachten en bewegingen van de vrienden, die daardoor soms van karakter verschuiven. Fred is aanvankelijk een persoon met een grote aaibaarheidsfactor maar moet die finaal doorgeven aan Hans die evolueert van superklootzak naar intellectueel die heel veel nadenkt over de dingen des levens. Zowel Fred als Hans trachten zich overeind te houden in een wankel leven, maar terwijl Fred langzaam verzuipt in zijn frustratie, gebruikt Hans zijn talent om vanop het podium op ongeziene manier met zijn omgeving af te rekenen. Vanop een met gebroken wijnglazen bezaaid podium laat Hans een stortbui van onverbloemde eerlijkheid over zijn weerloos publiek hagelen en zorgt hij ook voor een grootse finale van het boek.

Mathijs Duyck is ontegensprekelijk een meester in het vertellen, beschikt over een mooie taal en stijl maar zijn te veelvuldig afdwalen naar uitgesponnen filosofische overpeinzingen, werkt niet altijd ten gunste van de vlotheid van het boek. Woensdag heeft echter wel het nodige potentieel om een mysterieuze, ietwat duistere sfeer op te roepen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: België