Allemaal willen we de hemel

Gelezen door: Frederika Van Wing (5 boeken)

Citaat: "Spelen of niet spelen. Naar de oorlog gaan of niet. Verklikken of niet verklikken. Soms kiest een mens omdat hij niet anders kan."

Allemaal willen we de hemel is een kanjer van een boek. Niet alleen omwille van de bijna 500 bladzijden (die overigens ontzettend vlot lezen), maar vooral omdat het zo een mooi, wervelend, eerlijk en prachtig verteld verhaal is.

Ward en Jef zijn een jaar of 17 en Wereldoorlog II woedt volop. Ze worden aangepord om als oostfronters aan de zijde van de Duitsers tegen de Russen te gaan vechten. Want het bolsjevisme van de Russen zal alle vrijheden van de westerse wereld vernietigen en het katholieke geloof op monsterlijke wijze uitroeien. Gaan vechten of niet? Allebei maken Ward en Jef hun keuze die niet enkel grote gevolgen heeft voor zichzelf maar ook voor iedereen die van hen houdt en van wie zij houden.

Een uitdagend verhaal dat je vragen doet stellen bij heldendom, moed en lafheid. Schitterend gecomponeerd rond de stemmen van de vier personages die beeje bij beetje het hele verhaal vertellen. De grote verdienste is dat zwart en wit amper voorkomen in het verhaal, niemand is door en door slecht of in-goed. Grijs is de kleur die overheerst. En gelukkig is er ook voldoende optimisme: er blijft altijd muziek weerklinken, wat er ook gebeurt.

Allemaal redenen om voor dit boek een fan-page op Facebook te maken!

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
Anijs op 25 januari 2011:
Ook weer een prachtig boek van Els Beerten! Het geeft een goed zicht op de het leven in een dorp in tijden van oorlog, hoe je in situaties terecht kan komen zonder de gevolgen te overzien. Meeslepend verhaal. Een echte aanrader.
Karine op 5 juli 2010:
Ik vond het een prachtig boek, en het leest heel vlot. Het is een jeugdboek maar heb het op vraag van mijn dochter ook gelezen en vind het zeker een aanrader voor iedereen.
Micheline op 14 mei 2009:
Alle prijzen die dit boek won zijn volkomen terecht...wat een krachttoer. Het einde is een opluchting en maakt je tegelijk toch zo kwaad. Ook de lezer wordt met keuzes maken geconfronteerd...
Danny Theuwis op 31 december 2008:
Ik heb enorm genoten van dit lijvig boek. Het brengt de oorlog zo dichtbij, zo tastbaar dat het lijkt alsof je er middenin zit. Het maakt van de echte slachtoffers helden en van de helden soms gevallen engelen. Het kwaad roert zich met het goede en omgekeerd. Wij zullen de oorlog misschien echt nooit begrijpen, maar vergeten mogen we het zeker niet.
Norbert De Meyer op 7 december 2008:
Zonder enig gepalaver nestelt dit boek zich moeiteloos in de top van 2008. Allemaal willen we de hemel. Inderdaad. Na lezing zelfs nog meer dan ooit tevoren.

Gelezen door: Diane Bzdenga (1 boeken)

Heel mooi jeugdboek dat ook volwassenen echt aanspreekt, een boek dat leest als een trein en dat de kracht heeft om je echt te identificeren met de personages. Het lijkt me ook een ideaal boek om te verfilmen. Remi, het hoofdpersonage is een schatje!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Julia de Groot (1 boeken)

Het boek was heel boeiend. Het speelt tijdens de tweede wereldoorlog, maar denk nu niet dat het weer zo'n tweede wereldoorlog boek is. Dit boek is anders. Het verhaal was zeer spannend en je wist tot op het laaste moment eigenlijk niet geheel wat er allemaal speelde.
Dit maakte dat je het boek wel uit moest lezen. Het einde was niet echt bevredigend. niet omdat het slecht is geschreven of afgeraffeld, maar omdat ik, persoonlijk, gewoon niet van zulke eindes houd.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Clara Lua (1 boeken)

Tijden van onzekerheid, onwetendheid en verlies. Het is oorlog! Allen willen de hemel, maar elke ziel heeft zijn duistere vlekjes en niets is wat het lijkt. Wat een subliem boek! Vanaf het eerste moment wordt men meegesleept in de gevoelens van Jef, Ward, Remi en Renée. Vier mensen, met tamelijk verschillende visies, worden geleid door het woord hoop. Hoop op een betere morgen zonder de ellendige oorlog. Het is geen rechtlijnig verhaal, maar Beerten prefereert de besteden aandacht aan gevoelens boven de chronologie. Bovendien zorgt de afwisseling tussen de vertellers voor spanning, maar ook voor een mogelijkheid tot verbondenheid met de romanfiguren. Wanneer een boek dit gevoel bereikt, kan ik niet anders dan er lovend over spreken. Uiteraard zijn er meerdere redenen waarom "Allemaal willen we de hemel" zeker een aanrader is. Het is een vlot leesbaar boek dat zowel aandacht van jong als oud erbij houdt. De ruimtes zijn niet zeer uitvoerig beschreven, maar dit wordt gecompenseerd door de krachtige korte beschrijvingen en de gepaste woordkeuze. Daarnaast zijn de plotse wendingen in het verhaal heel vaak verrassend. Ik heb het dan nog niet eens over het einde! Uiteindelijk is er toch wel iets wat dit boek onderscheidt van andere oorlogsromans. Vaak zijn oorlogsromans zwaarmoedig. Dit boek toont ons juist aan dat we moeten blijven dromen en vechten voor wat ons gelukkig maakt. Onze gemaakte keuzes zijn essentieel en beïnvloeden ons hele bestaan. Als ik nog één iets kan meegeven: "Allemaal willen we de hemel" verdient zeker een plaatsje in de hemel.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (255 boeken)

Citaat: "Vandaag ben ik bang. Mijn hart klopt zo hard in mijn keel dat ik bijna zeker ben dat iedereen het hoort. Ik ga het hem vertellen. Dat ik de medaille van mijn grote broer verstopt had. Stel dat hij zegt: 'Dit is te erg voor God. God vergeeft echt niet alles, hoor. Wat denk je wel?' Daarop zal hij zo hard brullen dat de hele kerk ervan galmt en ik zal niet uit de biechtstoel durven komen, en de meester zal me eruit sleuren en iedereen zal me aankijken en niemand zal lachen en niemand zal nog met me willen spelen, want ook al is Jezus de Goede Herder die van al zijn schapen houdt, er zijn uitzonderingen."

Schitterend boek over de Tweede Wereldoorlog waarin 2 jongens aangepord worden om naar het oostfront te trekken en er te vechten tegen de Russen. Er wordt ze vanalles beloofd om ze over de streep te trekken. Prachtig verhaal en heel vlot geschreven. Je kunt er nauwelijks in stoppen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: