Suiker

Gelezen door: André Oyen (3468 boeken)

Citaat: "Begeerte, hunkeren, smachten, zuchten, dat is waar je naar kijkt. In die zachte glans. Verleiding. Vanaf zijn eerste uur tot hij oud is en nergens meer voor te porren, wil de mens verleiding proeven,. Letterlijk. Die lust, het verborgene te willen ontginnen, kunnen we niet meer bedwingen, slecht nog uitstellen wanneer de kussentjes van de onderlip haar zachtjes beroeren."

Onno Wesseling (Amstelveen, 1967) heeft een rijkgeschakeerde levensloop. Van fysiotherapeut ontwikkelde hij zich tot klassiek zanger en zangdocent. Een gehooraandoening dwong hem echter te stoppen met zingen, waarna hij het schrijverschap ontdekte. In zijn vrije tijd was Wesseling verder bonbonmaker en karatedocent.
Suiker is de tweede historische roman van Onno Wesseling, die twee jaar geleden debuteerde met De eeuw van Carlos Moreno Amador, over het tragische leven van Italiaanse immigranten in Argentinië aan het begin van de twintigste eeuw. Suiker speelt zich af rond dezelfde periode, maar deze keer is Wesseling dichter bij huis gebleven. Met gevoel voor detail schetst hij de couleur locale van Venetië, inclusief schilderachtige steegjes en rijkversierde maskers.
Suiker is een prachtig verhaal over hoe je negatieve ervaringen kunt gebruiken als voedingsbodem om te groeien. Maar dat is een leerproces en daarbij worden uiteraard fouten gemaakt.
Het verhaal situeert zich aan het einde van de negentiende eeuw. Lennart von Schauenstein-Hirschbach is een bastaard van een Duitse graaf August Georg Otto Graf von Schauenstein-Hirschbach. Zijn Britse vrouw Amanda eiste echter dat het kind in het slot zou blijven, en dat kind zou zij, Amanda, zelf grootbrengen. Maar Lennart is duidelijk een buitenbeentje en wordt totaal geïsoleerd door zijn (half) broers. Zijn vader haat hem. Amanda is de tweede vrouw van August. Ze weet dat zij zelf geen kinderen zal krijgen, August deelt nooit het bed met haar omdat ze mankt. Hij heeft zelfs een hekel aan haar gehandicapte lichaam. Zij compenseert zijn afkerige gedrag met drank, en de zorg voor Lennart.
Ze leert de jongen alles wat ze hem kan leren betreffende taal en literatuur. Maar wat ze hem vooral leert is kijken, kijken naar alles en iedereen. Daar zal hij het meest van opsteken. Dat is haar belangrijkste les die Lennart goed in zijn geheugen opslaat. Lennart kijkt toe als zijn oudere broers leren schieten, hij kijkt toe in de keuken toe hoe het eten bereid wordt en langzamerhand mag hij helpen en leert hij gerechten te maken, hij leest kookboeken en probeert van alles uit, tot ergernis van de kokkin. Maar zijn kookkunsten worden steeds beter.
Aan het rijke, goede leventje komt een eind als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en Lennarts moeder overlijdt door een zogenaamd ongeval. Maar Lennart weet wel beter en hij beseft dat ook zijn leven niet langer veilig is. Hij vertrekt en tijdens zijn vlucht ontmoet hij Talin L’Orsa die bij toeval zijn kooktalenten ontdekt. Hij is onder de indruk van Lennarts creativiteit en vraagt hem mee te gaan naar Venetië om zijn vak te leren. L’Orsa is een beroemde Ventiaanse meesterpatissier, gespecialiseerd in suikerwerk, chocolade, pralines en brandewijn. Talin L’Orsa zoekt iemand die de zaak zou kunnen overnemen. En in Lennart ziet hij wel de potentie van een kandidaat. De jongen neemt het voorstel argwanend aan, want waarom is hij juist uitgekozen? Maar langzamerhand begint hij het werk in zijn vingers te krijgen en zijn leermeester te geloven. Maar Lennart kent ook heel wat verzoekingen zoals de mooie dochter van de baas, een mysterieuze gondelier, een concurrent van Talin L’Orsa die aast op geheime ingrediënten en die biedt hem ook al mooie vooruitzichten. Maar wat Lennart echter vooral angstvallig verzwijgt is zijn toenemende doofheid en dat geheim zal hem bijna fataal worden.
Onno Wesseling heeft een erg leesbare en sfeervolle roman neergezet die je meevoert naar het Italië van weleer en die ook wat doet denken aan Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Het verhaal en vooral de bereiding van de patisserie, het werken met chocolade is zeer visueel beschreven evenals de gruwelijke oorontstekingen met de pijn in zijn kloppende oren van Lennart. De roman is een zeer doordachte lekkernij waarin de auteur passioneel en gedreven stilistisch de ingrediënten van eten, ziekte, verlies, romantiek, afgunst, winstbejag, onzekerheid en liefde mengt tot een exclusief geheel.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lydia op 2 augustus 2017:
Een absolute aanrader! Ben benieuwd naar zijn andere boeken!

Gelezen door: Lydia (246 boeken)

Een absolute aanrader! Het speelt zich af einde 19de eeuw. Een jongeman wordt thuis verwaarloosd en moet zijn eigen weg zoeken. Mooie taal. Boeiend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Venetië