De ongewone lezer

Gelezen door: An Stessens (29 boeken)

Citaat: "Hoewel ik Shakespeare niet altijd begrijp, is Cordelia’s uitspraak “Ik kan mijn hart niet naar mijn lippen tillen” er een die ik grif kan beamen. Haar situatie is de mijne."

De BBC mocht het doen en laten van de Queen een jaar lang volgen en maakte er een documentaire over. Daarin zag je de Queen op de trein in een map officiële documenten bladeren en beleefde praatjes maken met gewone stervelingen tijdens haar jaarlijkse tuinfeest.
Diezelfde Queen speelt de hoofdrol in De ongewone lezer van Allan Bennett. Wanneer Her Royal Highness per ongeluk de bibliobus binnenstapt, slaat ze aan het lezen. En ze kan niet meer stoppen. Geholpen en gesteund door keukenhulp Norman ontdekt ze de wondere wereld van de letteren. Zoals wij lezers het elke dag opnieuw ervaren, verandert ook de kijk van deze nieuwe, lezende Queen op de wereld fundamenteel. Ze wordt geïnteresseerd, spontaan en oprecht – met alle desastreuze gevolgen van dien.
De ongewone lezer is een kleine ode aan het lezen, op een paar uur heb je het uit, met een onvergetelijke droogkomische Queen in de hoofdrol en een ietwat knullige hofhouding in heerlijke bijrollen. Ik lach een keer of drie, vier hardop en zie de Queen van op tv geen documenten lezen in de trein, maar wel Henry James. Terwijl adjunct-secretaris Kevin met de handen in het haar en in alle staten door de wagons raast.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Elisabeth Francet op 28 juli 2008:
Bennett beschrijft in dit bijzonder onderhoudend fictief boekje de bewogen literaire ervaringen van koningin Elizabeth op subtiele en humoristische wijze en houdt en passant een vurig pleidooi voor het lezen. De koninklijke verzuchtingen zijn zeer herkenbaar, tenminste voor de fanatieke lezer die overspoeld wordt met nieuwe titels en absolute aanraders terwijl hij nog halverwege zijn laatste aankoop is. Elke fervente lezer zal ongetwijfeld meermaals monkelen bij het lezen van deze schitterende satire op de cultuur van de ontlezing.
op 17 juni 2008:
Ik las het vorige week. Ik zocht een volgend boek om in te beginnen, en wilde even proeven... Voor ik het wist was het uit. En het smaakte naar meer boeken!
André Oyen op 16 juni 2008:
Goed en grappig boek. Met volle teugen van genoten.