Nachttrein naar Lissabon

Gelezen door: Goedele Mertens (1 boeken)

Ik heb enorm van dit boek genoten. Het boek doet je denken, over jezelf, over anderen, over de wereld.
Gregorius filosofeert over zijn leven en wat hij hiermee wil doen. Dat is prachtig aan een roman. Dat het je aanzet tot nadenken.

Het schetst ook prachtig Lissabon. Ik zou zo willen vertrekken. Met prachtige verwoording wekt Mercier een sfeer op die je doet duizelen en dromen.
Kortom Prachtig! Je kan niet stoppen met lezen!

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
els lens op 15 januari 2014:
Ik ben het eens met Marianne. Het verhaal van Amadeu is veel interessanter dan dat van Gregorius. Het is ook een beetje ongeloofwaardig dat de hoofdpersoon zo makkelijk sociale contacten legt in Lissabon, terwijl hij thuis (in Bern) een echte eenzaat is. Maar, al bij al, een heerlijk boek om in weg te duiken.
marianne op 8 december 2009:
Nachttrein naar Lissabon las ik voor de tweede keer en ik lees het in de toekomst zeker nog eens. Het mooiste in het boek zijn de cursief gedrukte teksten, de teksten die Amadeu schreef. Daar is Mercier ook het sterkst. Het verhaal van Amadeu Prado is trouwens veel sterker dan het verhaal van Gregorius. Naar mijn mening zou het boek, met alleen het verhaal van Prado, beter zijn geweest. Het einde is ook nogal zwak en er blijven behoorlijk wat losse eindjes. De cursief gedrukte delen echter zijn van een onwaarschijnlijke schoonheid. Zowel qua inhoud als stijl en vorm. Het zijn die delen ook waardoor je het boek nog wel eens vastneemt om alleen zo'n zinnen te lezen en er over na te denken.

Geniaal is de manier waarop Mercier Amadeu tegen de kerk aan laat kijken. Waar de meeste mensen wel een godsbeeld houden en de kerk verwerpen, draait Mercier dit beeld totaal om en laat Prado wel houden van de kathedralen, het bidden en de muziek maar verwerpt hij God. Vooral het feit dat die god de mensen belet in hun vrije denken is de kern van Amadeu's betoog. Een boek om te koesteren en vaak nog even in te bladeren.
Kris Bulcaen op 29 oktober 2009:
Soms is het wel even doorbijten, maar het loont zonder twijfel zeer de moeite om dit geweldig boek te lezen. Absolute aanrader!
Elisabeth Francet op 16 mei 2008:
Hoe dwingend is de kracht van het verleden? Kan een mens zijn eigen leven bepalen? Kun je je leven overdoen en daarbij een andere richting uitgaan? Om deze inspirerende vragen gaat het in deze grote existentiële roman. Nachttrein naar Lissabon leest als een Griekse tragedie...iets wordt in gang gezet en valt niet meer te stoppen.

Heel mooi zijn de subtiele verwijzingen naar de Lissabonse dichter Fernando Pessoa. Pessoa was een taalvirtuoos die leefde in afzondering, eenzaamheid en zwaarmoedigheid. Hij leed aan slapeloosheid en het enige wat hij naar eigen zeggen kon was denken. Eén van zijn befaamde werken heet dan ook Boek der rusteloosheid. De gelijkenis met de twee protagonisten in Nachttrein naar Lissabon is opvallend.

Een prachtig citaat: "Ik wil niet in een wereld zonder kathedralen leven. Ik heb hun schoonheid en verhevenheid nodig. Ik heb ze nodig als verzet tegen de platvloersheid van de wereld. Ik wil opkijken naar de stralende kerkramen en me laten verblinden door hun betoverende kleuren. Ik heb hun glans nodig, hun gebiedend zwijgen. Hoe kunnen we gelukkig zijn zonder nieuwsgierigheid, zonder vragen, twijfel en argumenten? Zonder plezier in het denken? Die twee woorden behelzen de uitnodiging tot een allesomvattende gespletenheid, het bevel juist dat te offeren wat de kern van elk geluk is, de innerlijke eenheid en harmonie van ons leven. Ik heb de heiligheid van woorden nodig, de verhevenheid van grote poëzie. Maar eveneens heb ik vrijheid nodig in de vijandschap tegenover alles wat wreed is. Want het een is niets zonder het ander. En laat niemand het in zijn hoofd halen mij te dwingen tot een keuze."
Claude Bonvin op 27 maart 2008:
Ik heb dit boek ook gelezen en het is inderdaad prachtig.

Gelezen door: Sebas Fischer (1 boeken)

Citaat: "Je had mensen die lazen en je had de anderen. Of iemand een lezer was of een niet-lezer, dat merkte je snel. Er bestond tussen mensen geen groter verschil dan dat. Mensen waren verbaasd als hij dat beweerde en sommigen schudden hun hoofd over zo'n zonderlinge bewering. Maar het wás zo. Gregorius wist het. Hij wist het."

Nachttrein naar Lissabon is een intens verhaal over een zoektocht naar een vergeten Portugese schrijver. Gregorius, het hoofdpersonage, is helemaal in de war, wanneer hij een vrouw tegenkomt die op het punt staat van een brug te springen en hem in het Portugees aanspreekt. De prachtige Portugese klanken maken iets in hem wakker, iets waardoor hij weg moet uit het leventje dat hij altijd geleid heeft. Nadat hij in een boekenwinkel op een boek ven een Portugees stuit, vertrekt hij halsoverkop naar Lissabon, op zoek naar de mysterieuze schrijver, op zoek naar de schoonheid van de Portugese taal, maar ook op zoek naar zichzelf.

Het is een traag filosofisch portret, dat de typsich melancholische sfeer uitademt van een boeiende stad, met gedetailleerd uitgewerkte personages en delicate verwijzingen naar de literatuur, de klassieke muziek en schaken. 'Nachttrein naar Lissabon' is fado in boekvorm.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mia op 21 mei 2018:
Boeiend boek dat je helemaal in de ban houdt. Nochtans is het verhaal van Gregorius soms wat ongeloofwaardig en is Amadeu bijna te volmaakt. Knap dat de auteur ons toch meesleept. De realiteit is niet zo belangrijk, wel de zoektocht naar betekenis, het leren kijken naar het mooie en waardevolle, de kracht van het verzet...

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Het is geen gemakkelijk boek om te lezen, je wordt veronderstelt steeds over de dingen des levens na te denken. Het is door een toevallige ontmoeting dat het leven van het hoofdpersonage volledig omgegooid wordt, en dat hij op zoektocht gaat. Een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Hans Cools (1 boeken)

Citaat: ""Ik wil niet in een wereld zonder kathedralen leven. Ik heb de glans van de ramen nodig, de koele stilte die er heerst, het gebiedende zwijgen. Ik heb het bruisen van het orgel nodig en de heilige devotie van biddende mensen. Ik heb de heiligheid van de woorden nodig, de verhevenheid van grote poëzie. Dat alles heb ik nodig. Maar evenzeer heb ik vrijheid nodig en de vijandschap tegenover alles wat wreed is. Want het een is niet zonder het ander. En laat niemand het in zijn hoofd halen mij te dwingen tot een keuze. ""


 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

Raimond Gregorius is leraar klassieke talen in Bern. Op een ochtend wordt zijn gewone leefritme verstoord als hij een vrouw ziet die van een brug wil springen. Hij redt haar. Zij is Portugese. Korte tijd later vindt hij een intrigerend boek van de Portugees Amadeu de Prado in een boekhandel. Het boek intrigeert hem zozeer dat hij halsoverkop met de trein naar Lissabon vertrekt. Daar gaat hij kortsachtig op zoek naar mensen die Prado (die zelf overleden is) gekend hebben. Via vele ontmoetingen slaagt hij erin een beter beeld op Prado, en op zijn verleden in o.m. het verzet tegen Salazar te krijgen.

Nachttrein naar Lissabon is een erg filosofisch geïnspireerd boek met talrijke personages en verschillende verhaallijnen. Het heeft me wel wat tijd gekost om het boek uit te lezen, dat toch wat veel meanderende verhaallijnen heeft. Dat wordt heel duidelijk als ik ook de film gezien heb, die nu gebaseerd is op dit boek. In het filmscenario zijn enkele nevenpersonages en -verhaallijnen geschrapt om meer de nadruk te leggen op één hoofdverhaal (met name het verzet tegen Salazar en het lot van een vrouw hierin). Je kunt dat een verarming van het boek noemen, maar ik vind dat de film er sterker door geworden is, zoniet zou het boek onverfilmbaar zijn. Al met al een heel interessant boek (en een film die je mag gezien hebben).

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: jessy (5 boeken)

Citaat: "Het leven is niet het leven dat we leven; het is het leven dat we ons voorstellen te leven."

Geen evident boek om te lezen, maar het laat je stilstaan bij het leven. Heel wat passages in het boek lees je en herlees je ... De moeite waard!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: lissabon