De renner

Gelezen door: dries de vos (1 boeken)

Citaat: "Kilometer 110-111. Het bos heeft zich weer gesloten. Drie kanshebbers nog, de wedstrijd is zijn laatste uur ingegaan. Kléber op kop. Nog vier kilometer naar de top van de Aigoual. Ineens weet ik dat ik ga demarreren. De beslissing overrompelt me. Zoals je 's ochtends eindeloos kan overwegen of je zal opstaan - en ineens sta je naast je bed. Dan is je lichaam opgestaan, en jij zat erin. Maar ik mag wel het moment van mijn demarrage kiezen. Ik neem de eerstvolgende doorkomst van mijn secondewijzer langs de zestig. Hij staat op vijftig. De eerstvolgende dan. Onzin. Deze. Nog zeven seconden. Een groots moment. Zo lang heb ik naar deze wedstrijd toegeleefd, en dit zijn de laatste seconden voor ik hem forceer. Nu mijn besluit vaststaat, kan ik het ook verklaren: Reilhan is de enige van wie ik nog kan verliezen. Hij is kwetsbaar. Ik moet hem dus aanvallen. Nog drie seconden. Hele werelden kan je bedenken in drie seconden. Nu."

Ik heb dit boek gekozen omdat wielrennen me interesseert. Daarom wilde ik ook eens een echt wielerverhaal lezen. Het is een heel apart verhaal, het leest heel vlot door de korte zinnetjes. Er is weinig spanning, maar toch is het heel ontspannend lezen.

De hoofdpersonage Tim Krabbé rijdt een wielerwedstrijd. Tijdens deze wedstrijd vertelt de auteur over zijn belevenissen. Tim Krabbé is gefascineerd door wielrennen. Het autobiografische verhaal speelt zich af tijdens een wielerwedstrijd, de ronde van de Mont Aigoual in de Cevennen. De wedstrijd is 137 kilometer lang met vier beklimmingen.

Tim Krabbé hanteerde in dit boek een aparte schrijfstijl. Hij beschreef kilometer per kilometer het verloop van de wedstrijd, daardoor werd het soms een beetje eentonig en saai. De auteur ging vaak terug in de tijd, hij vulde het verhaal aan met ervaringen en met vroegere gebeurtenissen in de wielersport.

Ik stak hiervan heel wat op. Doordat ik zelf koers, kon ik de pijn, de tactiek, de drang om te winnen en de vermoeidheid heel goed begrijpen.
Kortom, het is een boeiend verhaal, wie meer wil moet het boek maar eens ter hand nemen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Jonas Parmentier op 13 september 2009:
De Renner is een autobiografie van Tim Krabbé. Tim Krabbé rijdt er de Ronde van Mont Aigoual, een zware wielerwedstrijd in de bergen.

Ik heb het boek gekozen omdat ik een enorme sportfan ben. Vooral voetbal en wielrennen interesseren me.
Het boek leest alsof je voor de tv zit en een wielerwedstrijd volgt. Dat komt doordat de auteur kilometer per kilometer duidelijk beschrijft wat er gebeurt en wat er in zijn hoofd omgaat. Krabbé vertelt en passant vele anekdotes over legendarische wielrenners en wielerwedstrijden. I

Gelezen door: Julie De Pauw (12 boeken)

Ik zag de auteur, Tim Krabbé in het programma "Vive le vélo" Ik vond het zo'n aangename persoon; ik wou direct zijn boek lezen. In het boek rijdt Krabbé zelf een wielerwerdstrijd en hij neemt je mee in zijn hoofd, hoe hij de wedstrijd ervaart; hoe het eraan toe gaat. Je rijdt als het ware zelf mee. Het boek leest vlot; korte zinnen, duidelijke taal. Heel aangenaam om te lezen

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: senne laloo (1 boeken)

Dit is het eerste boek van Tim Krabbé dat ik lees. Ik heb dit boek gekozen omdat ik aan wielrennen doe en omdat ik er graag over lees. Ik vond dit boek een goed boek omdat hij de emoties tijdens die wielerwedstrijd goed kan beschrijven en hij kan je ook echt laten meeleven met het verhaal.
Tim Krabbé gebruikt volgens mij een schrijfstijl die niet veel auteurs gebruiken. Hij beschrijft bijna kilometer per kilometer wat er gebeurt tijdens de wedstrijd afgewisseld met korte verhaaltjes over wat hij zelf meemaakte tijdens zijn carrière. Hij vertelt tussendoor ook korte stukjes over wat er vroeger allemaal gebeurt is tijdens verschillende wedstrijden. Hij beschrijft het verhaal waarschijnlijk zo goed omdat hij zelf ook nog aan wielrennen gedaan heeft en omdat hij gefascineerd is door wielrennen. Het is wel jammer dat er geen afbeeldingen over de gebeurtenissen in het boek staan, wat een extra bijdrage aan het boek zou leveren. Doordat het boek goed beschreven is wil je tijdens de momenten dat er veel gebeurt in het boek niet stoppen met lezen. Ik zou dit boek zeker aanraden aan mensen die graag autobiografische boeken lezen en ook aan mensen die graag boeken over sport lezen want in dit boek is alles goed beschreven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: