Papillon

Gelezen door: Didier Vaes (15 boeken)

Dit waargebeurd verhaal gaat over Henri Charriere, die in de onderwereld bekend stond als "papillon". Hij werd in 1931 tot levenslange dwangarbeid veroordeeld voor een moord die hij niet had gepleegd. In de dertien jaar dat hij vastzat onvluchtte hij negen keer. Charriere beschrijft zijn vluchten naar vrijheid en de ongelooflijke avonturen die hij beleeft, over kameraadschap, over zijn eenzame opsluitingen, vechtend tegen de waanzin in een bij vloed vollopende cel, over de vechtpartijen tussen de dwangarbeiders, ziektes, en de uizichtloosheid van het leven als gevangene.

Het is ongelooflijk dat deze man dit allemaal overleeft, en dat met zijn gezond verstand en ijzeren wil en onder afschuwelijke omstandigheden. Na Papillon gelezen te hebben zal je Henri Charriere nooit meer vergeten. Het respect dat je voor hem voelt groeit met elke pagina, meer en meer. Het vervolg Banco vertelt hoe hij in de onderwereld is terecht gekomen en hoe het verder afloopt met Papillon. Maar wat een persoonlijkheid, stiekem had ik wel een kameraad van hem willen zijn.
Ijzersterk boek. De verfilming met Steve McQueen en Dustin Hoffman is wat minder. Een absolute aanrader.

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
caroline Van Laere op 26 juli 2010:
Meeslepend verhaal, uitvoerig omschreven en heel sterk. Ik had ooit de film gezien, maar het boek is veel beter.
den bibper op 31 mei 2008:
Dit is inderdaad een boek dat je bijblijft. Het boek zit bij mij in denboekentoren om nog eens te herlezen, maar wanneer???
Claude Bonvin op 11 februari 2008:
Gewoon een prachtig boek, zeker één om terug te lezen.
André Oyen op 10 februari 2008:
Inderdaad sterk boek, maar te Frans om door een Amerikaan verfilmd te worden.
Edwin Rombouts op 10 februari 2008:
Ik las dit boek een tiental jaren geleden, en het is me inderdaad altijd bijgebleven. Sterk verhaal, sterk personage. Onlangs kocht ik het opnieuw om nog eens te lezen, zeker één van de eerstvolgende boeken op mijn te lezen lijstje.

Gelezen door: michaelvda (1 boeken)

De gebeurtenissen spelen zich af in de 20e eeuw. Het boek is geschreven in 1969 door Henri Charriere. Het boek wordt verteld vanuit de ik-persoon, omdat de schrijver zijn eigen waar gebeurd verhaal vertelt. Het verhaal speelt zich af op Frans en Engels grondgebied van voor de Wereldoorlogen.
 
Het boek Papillon is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De Fransman Henri Charriere verteld een verhaal waarin hij onschuldig opgesloten wordt en verschillende malen ontsnapt. Hij stond bekend als Papillon, waarnaar het boek vernoemd is. Het begint allemaal in 1931. Hij wordt veroordeeld voor dwangarbeid en levenslange gevangenisstraf. Dit voor een moord die hij nooit gepleegd heeft. Papillon wordt geplaatst in de gevangenis van Frans Gunaya. Hij is vastbesloten te ontsnappen ondanks de zware straffen die hierop staan. Hij slaagt er in elke keer vrienden te maken die met hem mee willen ontsnappen. Zijn beste vriend werd Dega (zo genoemd in het boek). Hiermee doet hij veel ontsnappingen en ze springen voor elkaar in de bres. Dega was bij bijna al de ontsnappingspogingen van Papillon. Deze pogingen slagen niet elke keer, maar een van z’n pogingen had toch een hele tijd succes.
Zo leefde hij een aantal jaren bij een indianenstam waar hij 2 kinderen verwekte bij zijn vrouw. Maar elke keer opnieuw wordt hij wel verraden. Hij werd terug gevangen genomen en kreeg een gevangenisstraf van 5jaar. Na deze straf wordt hij overgeplaatst naar het Doodskopeiland. Daar komt hij zijn oude en goede vriend Dega weer tegen. Op het eiland kunnen ze vrij leven en doen en laten wat ze willen, maar ontsnappen lijkt onmogelijk door de hoge golven die tegen het eiland slaan. Maar dit is buiten Papillon gerekend. Hij is trouwens een expert in ontsnappen en bedenkt een meesterlijk plan. Met Dega en een Chinees (die zijn varken niet wil achterlaten) proberen ze te ontsnappen. Met resultaat ontsnappen ze! De drie mannen hebben hun vrijheid terug gevonden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: