Slaap!

Gelezen door: Anoniem 5EcWe (1 boeken)

Citaat: "“Waarom zocht ik duisternis terwijl warme lijven dansten? Die nacht druppelde mijn uitgeputte scherpte langzaam weg. De bassen bonsden in mijn buik en strekten mijn rug. Ik voelde hoe de haartjes op mijn arm het ritme van de drums zochten en hoe de saxofoons mijn bekken beroerden. Alles werd zilver en traag. Ik zag hem staan en verdronk in een warm meisjeshart.”"

Maya lijdt aan slapeloosheid dat jaar na jaar aanhoudt. Tijdens haar wakkere nachten sluipt ze de binnenstad in om de slapende inwoners wakker te bellen.De therapieën willen maar niet helpen. Benoit de Gieter ontmoet ze als slachtoffer van haar nachtelijk bellen. Hij vergezelt haar in haar eenzaamheid.Slaap! is een fantastische debuutroman. Er zijn bijna geen beginnersfouten te bespeuren. De personages zijn levensecht en de lezer kan zich er goed in inleven. Het verhaal laat een donkere kant van de maatschappij zien. Het verhaal is nu nog altijd actueel. Dit boek is een aanrader voor mensen die in een dun boek veel inhoud en verhaal willen. Het verhaal laat je ook stilstaan bij vragen die uit het leven gegrepen zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Bart Van Loo (9 boeken)

Citaat: "Misschien zullen we straks naar buiten gaan en zien hoe de stad ons omarmt met schepen en bussen en bomen. Met adem en stemmen en bloed. Met dag en nacht. Met mensen en ik en wij samen. Misschien."

Een leven zonder slaap. Dat is wat Maya en Benoit in elkaars armen drijft. Een nachtelijk bestaan vol café's, bordelen, bloed, tranen, psychiatrische instellingen, potvissen en nachtvlinders.

Verbeke neemt je bij de hand en leidt je op een paar uurtjes probleemloos naar de laatste bladzijde. Onderweg heb je genoten van woordspelingen, fraaie vondsten, metaforen van de betere soort en een roman waarin tegenstellingen elkaar geslaagd omarmen. Misschien een tikkeltje te afgeborsteld. De jonge Verbeke legt haar verhaal op beheerste wijze in de juiste plooi legt en katapulteert de eerder korte zinnen stijlvol, ritmisch en efficiënt in het gezicht van de lezer. Kortom, het bekoorlijke Slaap! is ideaal voer voor slapelozen.

 | Reacties (17)Delen |
17 reacties:
frederik op 18 februari 2008:
Man dit was een barslecht boek!
daan dk op 25 november 2007:
In het begin vind ik het wel een tof en een meetrekkend boek maar eens het verspringt is het nogal moeilijk om te volgen. Haar woordgebruik is bijna poëtisch. Op het einde was je de stijl al gewoon hoewel ik het einde toch niet echt snap. Jammer. Ik had wel iets anders verwacht toen ik het boek kocht. Ik heb het een beetje onderschat.
Sofie V op 23 maart 2007:
Ik ben dit boek beginnen lezen met veel plezier, het leek me echt een tof boek met een intressant onderwerp maar ik ben er spijtig genoeg niet ver in geraakt. Ik kon het boek niet volgen. Ik vind dat het raar geschreven is en ik kan er helemaal niet aan uit hoe het ineen zat.
Gertjan De Meyer op 5 maart 2007:
Ik vind dit een zeer vreemd boek. Omdat Maya en Benoit beurtelings als ik-verteller aan het woord zijn, is het boek soms wat verwarrend. Maar dit maakt het boek wel interessant. Soms worden passages uit twee verschillende standpunten bekeken. Je leest de gedachten van de een en dan van ander. De losse woorden in de hoofdstukken passen goed bij het chaotische gedrag van de twee hoofdpersonages. De absurde stukken waar Benoit met een potvis praat, vind ik wel saai om te lezen. Anders vind ik het boek mooi en vlot geschreven. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Er zijn veel negatieve beschrijvingen in het boek: donkere straten, lege pleinen,… Dit versterkt de gevoelens de gevoelens van de hoofdpersonages. Het thema vind ik origineel. Ik had nog geen enkel boek gelezen dat over slaaploosheid gaat. Ik hoop dat ik nooit aan dat probleem zal lijden. Het einde is ook mooi...
Lien Claes op 28 februari 2007:
De voorflap sprak mij aan omdat er een grote contradictie in vervat zit. De titel Slaap! met een opengesperd oog als illustratie. Als je in het boek aan het lezen bent, kan je niet meer stoppen. Dit vanwege de experimentele stijl die je vasthoudt tot het einde. Je verliest jezelf in de gedachtekronkels van de (bijna ziekelijk) verwarde geesten van de hoofdpersonages. Ook wordt hun relatie mooi beschreven. Deze danst op het randje van liefde en vriendschap. Hun relatie wordt grotendeels in stand gehouden door eenzaamheid en mistroostigheid. Maya en Benoit worden steeds uit elkaar gedreven door hun verwardheid, maar komen door toevalligheden steeds weer samen. Het boek schenkt ook aandacht aan de eenvoudige dingen des levens en hoe mensen zich er, ondanks deze tijd van materialisme, toch nog aan kunnen hechten. Er zijn, op een poëtische wijze, veel levenslessen verwerkt in dit boek.
Sofie Faes op 26 februari 2007:
Ik ben teleurgesteld door het verhaal van het boek. Aangezien ik dit boek bij de boekentoppers op school heb gekocht, dacht ik dat het een goed boek ging zijn. Ook had ik vooraf enkele reacties op het boek gelezen en die zeiden allemaal hetzelfde: "een goed boek". Spijtig genoeg moet ik al deze reacties tegenspreken en zeggen dat ik het geen goed boek vond. Het is een boek dat je niet meesleurt in zijn verhaal, het verhaal spoort je ook niet aan om het verder uit te lezen. Wel was ik verwonderd door de mooie schrijfstijl van Annelies Verbeke. Zij gebruikt mooie woordspelingen en metaforen... Ik vond de manier waarop Annelies Verbeke Maya en Benoit, de hoofdpersonages, aan het woord liet wel origineel.
Lauren de Caluwé op 10 februari 2007:
Ik had al eens van het boek gehoord door mijn mama die het ook gelezen had, zij was er zeer positief over dus vond dit de goede gelegenheid om het zelf ook eens te lezen. Het boek Slaap! beviel me heel goed, in het begin van het verhaal gebeurt er nog niet zo veel en is het wat aan de saaie kant maar eens je de voorgeschiedenis van de twee hoofdpersonages beter kent laat dit boek je niet meer los! De schrijfstijl van Annelies Verbeke spreekt mij erg aan, het is vlot, modern, grappig, af en toe absurd en sommige passages lijken net wel gedichtjes. Het onderwerp op zich spreekt mij niet echt aan maar door deze twee licht gestoorde personages word het een stuk interessanter, ik vond het heerlijk om hun gedachten te kunnen lezen en even mee te gaan naar hun toch wel ongewone leefwereld. In dit verhaal merk je goed dat mensen die leiden onder een slaapstoornis niet meer helder kunnen denken. Zo kan Benoit het onderscheid tussen dromen en realiteit niet zo goed meer vinden, dat merk je bijvoorbeeld in het voorval met de gestrande potvis. Daarom was ik ook opgelucht toen maya en Benoit elkaar op het einde van het verhaal weer tegenkwamen, zodat ze beiden weer iemand hadden om de nodige steun van te krijgen en het dus alsnog een happy end werd.
Lauren de Caluwé op 7 februari 2007:
Het is een heel vlot lezend boek, helemaal in het begin vond ik het verhaal wat saai maar eens je de twee personages beter kent laat dit boek je niet meer los! De schrijfstijl spreekt mij erg aan, het is vlot, modern, absurd, grappig en sommige passages lijken net gedichtjes. Ook het onderwerp spreekt mij erg aan, twee mensen die de slaap maar niet kunnen vinden, vinden elkaar en proberen elkander er bovenop te helpen. Na een tijdje verliezen ze elkaar uit het oog maar op het einde van het verhaal lopen ze elkaar weer tegen het lijf.
Rieneke vanhulle op 7 februari 2007:
Op literair gehalte vind ik Slaap! een goed boek. Annelies Verbeeck heeft een origineel taalgebruik en dingen worden goed beschreven. Toch is de inhoud soms wat absurd. Een voorbeeld daarvan is dat Benoît z’n leven zou riskeren voor een nachtvlinder en in de muil van een gestrande potvis –die hij bovendien een naam geeft- wil kruipen. Die absurdheid en kleine, gestoorde stukjes van de personages worden op een fascinerende manier weergegeven. Toch spreken de personages me niet aan, omdat hun wereld zo ver van mijn leefwereld ligt, er is geen herkenningspunt tussen hen en mij. Ik ken geen cijfergekken of kinderen van prostituees. Eigenlijk had ik medelijden met de kleine Benoît die als enige niet wist dat z'n moeder een prostituee was. Zijn moeder maakt van hem een naïeve jongen en dat uit zich dan ook later in het verhaal. Het was wel mooi om te zien op het einde hoe twee zielsverwanten, Maya en Benoît, elkaar echt vonden! Maar om eerlijk te zijn had ik een heel ander verhaal verwacht toen ik de achterflap en commentaren las. Het boek voldeed dus niet echt aan mijn verwachtingen.
Wendy op 8 september 2006:
Prachtig boek, alleen spijtig dat hij zo rap uit is! Een aanrader!
Tamas Knapp op 3 september 2006:
Ik heb dat gelezen als student Nederlands als vreemde taal, maar was teleurgesteld. het boek was saai, hoewel makkelijk te lezen.
Elke Muylders op 24 juli 2006:
Ik was wat teleurgesteld door het boek. Ik had er al zoveel van gehoord dat het wel een goed boek moest zijn. Niet dus. Zowel het (nogal saaie) verhaal als de schrijfstijl stonden mij tegen. Hoewel ik meestal wel van moderne en experimentele films en boeken hou.
Kathleen Van Steenkiste op 20 april 2006:
Interessant gegeven en ook zo beschreven. Ik voelde me door de titel aangetrokken daar ik zelf slapeloze nachten ken....ik heb genoten van dit boek (overdag!)
Veerle Bonte op 6 maart 2006:
Een tegelijk rauw en teder boekje met heerlijk geschifte, lief-aggressieve personages. Slaap! leest als een trein en verbaast door de bijna absurde verhaallijnen en de directe, ironische stijl. Ondanks het onderwerp bijzonder verfrissend!
Karen Smet op 27 februari 2006:
Ik heb erg genoten van Slaap. Een heel bijzonder en meeslepend boek. Ik hoop snel weer iets van Annelies Verbeke te kunnen lezen!
Wouter Van Haver op 15 februari 2006:
Literaire Lost in Translation! Twee verloren zielen die elkaar in de diepste nachten vinden, en samen de moed vinden om verder te gaan. Verbeke schept een eenvoudig, maar krachtig verhaal, dat vertedert en aangrijpt. Het magisch-realistische kantje en de vlotte, unieke stijl maken het af. Topboek!
Claire Bracke op 28 november 2005:
Naar mijn mening iets te modern en experimenteel. Zeker mooi geschreven (het leest bijna als een gedicht) en een interessant onderwerp ook wel, maar ik vond het te absurd. Beetje teleurstellend na alle fantastische commentaren die ik gehoord had, maar ieder zijn meug hé!

Gelezen door: Fons Mariën (188 boeken)

Slaap! van Annelies Verbeke is onthaald als een 'verbluffende debuutroman' zo staat op de kaft te lezen. Het verhaal gaat over Maya die lijdt aan slapeloosheid en vervolgens Benoit, een iets oudere man, ontmoet die aan dezelfde kwaal lijdt. Door een klein conflict en omstandigheden verliezen ze elkaar uit het oog, maar tot slot vinden ze elkaar terug. Vooral de figuur Benoit is voor mij op de duur onwaarschijnlijk, zo heeft hij als nachtwaker een soort 'vriendschap' met een nachtvlinder, een mot dus... Annelies Verbeke schrijft wel trefzeker en de personages zijn verder goed geschetst. Leesbaar, maar geen onmisbare lectuur.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: AS-V (17 boeken)

Citaat: "Natuurlijk zag ik soms een mens. De stad slaapt nooit zogezegd. Ik vond het echter hoogst onaangenaam dat het geen collega's waren. Ze hadden al nachtrust gehad, op zijn minst een tukje gedaan. Zo niet, dan gingen ze er eentje doen. De rotzakken. Ik zou ze leren"

Maya en Benoit zijn slapeloos. Verbeke schrijft suggestief over een bizarre relatie tussen deze twee evenknieën. Minder sterk boek dan ik had gehoopt, maar toch een schrijfster die ik wil blijven volgen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: België