Vaders zijn zonen

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Betty Mellaerts is ongetwijfeld één van Vlaanderens sterjournalisten die het vast en zeker niet van sensatie moet hebben. Zij is geen voer voor sensatiebladen en weert ook sensatie en goedkoop sentiment uit haar interviews, waarmee ze vermaardheid verwierf dankzij radioprogramma's zoals Het vermoeden en Levende Lijven. De interviews die Betty Mellaerts voor De Morgen deed onderlijnden andermaal de interesse van de interviewster voor de persoon met wie zij een 'gesprek' aangaat. Want deze interviews komen over als gemoedelijke gesprekken van mens tot mens.
Een eerste reeks van deze interviews werd reeds eerder gebundeld onder de zeer toepasselijke titel Vurige tongen. In deze bundel presteerde zij het onder meer de Italiaans-Belgische chansonnier Adamo op een dusdanige manier te benaderen als geen enkel interviewer voor haar gelukt was. Tijdens de lezing van dat interview dacht ik bij mezelf: zo had ik ook met Adamo willen praten.
Deze redenering gaat ook op voor de geïnterviewden uit Vaders zijn zonen. Zij weet haar praatpersonages op een integere en warme manier te belichten en geeft tegelijkertijd een zeer geslaagd beeld van de vaders-zonen-relaties.
Een heel dankbaar persoon om te interviewen is uiteraard Peter Piot, één van de grote pioniers van de research en educatie rond aids, preventie en behandeling, momenteel directeur van UNAIDS, het aids-hulpprogramma van de Verenigde Naties. Al in het begin van het interview doet Peter Piot een uitspraak die zo typerend is voor zijn persoon: 'De diversiteit van het mensdom fascineert mij geweldig.' En die fascinatie, die als een rode draad door zowel zijn beroepsmatig als persoonlijk leven loopt, weet Betty Mellaerts op een fascinerende wijze te volgen. Dit is werkelijk klassewerk.
De passies, de pijn, de frustraties, verwachtingen en ontgoochelingen van bekende Vlamingen zoals Eddy Merckx, Kris Borms, Jeroen Brouwers enzovoort zijn op een verrassende manier samengebracht in dit boek dat leest als een trein en dat je als een tevreden lezer achterlaat met nog meer achting voor de innemende Betty Mellaerts.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: