Odette Toulemonde en andere verhalen

Gelezen door: Gerd Boeren (21 boeken)

Citaat: "Maar zodra ze in de bus was gestapt vergat ze het voorval en tijdens de terugrit begon ze te zweven, want vanaf de eerste zin liet het nieuwe boek van Balthasar Balsan haar in het licht baden en werd ze meegevoerd naar een andere wereld, waarin haar getob, haar schaamte, de gesprekken met haar buren, het lawaai van de machines, het trieste industrielandschap van Charleroi niet meer bestonden. Dankzij het boek verkeerde ze in hogere sferen."

Odette Toulemonde en andere verhalen is een uitstekend middel tegen de winterblues. Het boek telt acht verhalen, acht korte maar intense momenten waarin je helemaal kan opgaan in de belevenissen van de personages en je eigen bekommernissen opzij kan zetten. Het zijn niet allemaal vrolijke verhalen, maar er straalt zo’n positivisme van af, dat je bijna niet anders kan dan er vrolijk van worden.

Eric-Emmanuel Schmitt wordt onder de christelijke schrijvers gecatalogiseerd, en dat betekent niet dat de moraallessen er dik bovenop liggen, maar wel dat hij duidelijk gelooft in het goede van de mens. Zijn verhalen weerspiegelen dat geloof. En als het buiten nat en koud is, als het weer of andere zorgen de energie uit je lijf zuigen, dan doet het goed om even geloofsgenoot van Schmitt te zijn. Zijn verhalen kan je dan ook zien als morele oppeppers. Eén advies: haal dit zonnige, rode boekje in huis en bewaar het voor een somber moment.

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
Latika op 25 januari 2011:
Heb het boek ondertussen gevonden, en met veel plezier gelezen! Bedankt
Ruth op 17 januari 2010:
Leuk boek. Het is trouwens ook verfilmd, leuk met een tikje surrealisme.
Gerd Boeren op 5 november 2007:
Vicky, het is oorspronkelijk Frans, maar intussen is het vertaald. Misschien is het nog te nieuw om in de bib te liggen.
Latika op 3 november 2007:
Kan het zijn dat dit boek enkel in het Frans te vinden is? Ik zocht het al in verschillende bibliotheken maar ze hadden het alleen maar in het Frans.

Gelezen door: Paul Degrande (48 boeken)

Fijnzinnig boek met kortverhalen om van te snoepen. Tijdloze miniatuurtjes, boordevol niet belerende levenslessen. - Een kunst, een kunde. Het mooiste verhaal? Het beste - voor mij althans - uit deze bundel: Het is een mooie regendag. Ofte, romantische liefde versus reële liefde! Verrukkelijk!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: