De kathedraal van de zee

Gelezen door: Monica B. (38 boeken)

Dit boek gaat over Barcelona aan het begin van de 14de eeuw en Arnau die door zijn vader gered wordt van het leven als lijfeigene. Arnau, die als kind zijn maatje Joan leert kennen, later moet vechten om te overleven en iets te bereiken in zijn leven en vervolgens als rijke geldwisselaar toch nog in de kerker belandt.

Ondanks het aantal bladzijden leest dit boek heel vlot. Soms een beetje te vlot en mis ik wat diepgang. Maar al bij al een goed boek dat een beeld geeft over het leven in de 14de eeuw.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
brokke op 7 juni 2010:
Dit is een boek dat in je boekenkast hoort. Pracht exemplaar, het verhaal neemt je mee van de eerste tot de laatste pagina.

Begin veertiende eeuw. Het koningkrijk Catalonië bevindt zich op een scharnierpunt in de tijd. Beste vrienden Arnau en Joan werken samen aan de bouw van de kathedraal Santa Maria del Mar, in Barcelona. Dan belandt Arnau door verraad in de kelders van de inquisitie. Wat is zijn vroegere vriendschap met Joan nog waard?
Evelyne Lauwers op 29 oktober 2009:
Een boek waarin je helemaal kan verdwijnen. Je wordt mee opgenomen in de bouw van de kathedraal en de middeleeuwse samenleving. Een absolute aanrader!!
D'haeyers op 16 januari 2008:
Dit is een prachtig boek. Het is fictie, maar het historisch kader lijkt correct. Het hele verhaal draait om het levensverloop van het hoofdpersonage Arnau. Het boek sleept je echt mee, ook al is het een vrij dikke turf.

Gelezen door: Irène Rauch (2 boeken)

Vlot geschreven boek dat leest als peperkoek. Ontspannend om lezen, spannend verhaal met onverwachte wendingen. Boeiende manier om Barcelona en zijn geschiedenis beter te leren kennen. Is een bestseller in Spanje en verdient ook om in Vlaanderen aangeprezen te worden. Kan je in een ruk uitlezen!

 | Reacties (6)Delen |
6 reacties:
Wendy Benoy op 29 augustus 2011:
Inderdaad een monumentaal boek, zowel letterlijk als figuurlijk!!
Isabelle Dehasque op 27 februari 2011:
Blij dat ik het boek gelezen heb. Ik was er een jaar geleden al eens aan begonnen, en afgehaakt na een 50-tal bladzijden. Vorige week heb ik het boek opnieuw ter hand genomen, en eens je in het verhaal zit, is het idd moeilijk weg te leggen. Jammer dat het uit is.
christiane op 18 januari 2010:
volledig eens met Irène.
Claude Bonvin op 13 december 2009:
Zeker het lezen waard!
David Moreira Resina op 12 december 2009:
Prachtig boek !
Wimme op 11 december 2009:
Heel mooi middeleeuws verhaal dat je inzicht geeft in het leven van die tijd. Historisch onderbouwd, spannend en écht de moeite waard.

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Op een moment waarop niemand aandacht aan hem leek te besteden, keek Bernat naar de heldere blauwe lucht. Het zwakke schijnsel van de late septemberzon streelde het gezicht van zijn gasten."

Een prachtig stukje geschiedenis, kunstig geromantiseerd, over Barcelona in de Middeleeuwen. Het levensverhaal van Arnau Estanyol wordt schitterend in beeld gebracht: elke tegenslag weegt op je schouders, elk sprankje hoop werkt op je gemoed.
De kathedraal van de zee is een verhaal over onvoorwaardelijke vriendschappen, over vrijheid die ongelooflijk moeilijk te bereiken en te behouden is en dat alles tegen de achtergrond van een kerk die door het volk gebouwd wordt.
Een meeslepend boek waar je ongetwijfeld beter van wordt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: frankske (3 boeken)

De kathedraal van de zee is een meesterlijk boek met een trage start. Maar dan neemt het je helemaal mee in de tijd. Alsof je er zelf bij bent

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
els lens op 17 augustus 2014:
Ik vond het absoluut geen trage start. Op blz.12 gebeurt er al iets, dat de oorzaak is van de latere lotgevallen van de hoofdpersoon en zijn zoon. Een zeer meeslepend verhaal, vlot geschreven. Prachtig boek.

Gelezen door: leen de backer (109 boeken)

Heel spannend boek over de Middeleeuwen en hoe de bouw van een kathedraal mensen bij elkaar brengt. Hoe mensen als slaven werken en hun leven trachten zich vrij te maken van hun heer en hier veel voor over hebben. Over de onrechtvaardigheid van de inquisitie, over de schijnheiligheid van de Kerk. Hoe een kleine jongen het lijk van zijn vader in brand steekt als laatste eerbetoon om hem de publieke schande te redden. Zeer beklijvend

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: dzjiebie (3 boeken)

Citaat: "'Het is erg koud, Arnau. Je kunt beter naar binnen gaan.' De jongen wilde protesteren. 'Vandaag eten jullie toch iets lekkers?'
'Kip, turrón en wafels,' antwoorde zijn zoon zonder te hoeven nadenken.
Bernat gaf hem een liefdevolle tik op zijn achterste.
'Ga maar gauw dan. Ik hoor wel hoe het was.'"

Dit verhaal (over 65 jaar uitgespreid tegen de achtergrond van het onwrikbare geloof in Maria) rond hoofdpersonnage Arnau Estanyol, gaat voor mij in eerste instantie over het (met vallen en opstaan) inzetten van 's mens eigen geloof (in God, in zichzelf, in het goede, in ...), van zijn kwaliteiten en beperkingen (gevoed vanuit de geschiedenis en persoonlijke belevenis) in functie van een groter persoonlijk en algemeen goed.

De schrijfstijl van Falcones kan je bezwaarlijk literatuur met een grote L noemen (of het ligt aan de vertaling); soms maakt het verhaal een bokkensprong, of neemt het een iets te snelle wending. Een Nobelprijs zit er voor deze schrijver (op basis van dit boek) niet in. Ondanks dat is het verhaal beklijvend en intens: je zit er midden in, je wordt meegesleept, je wil weten wat er verder gebeurt. Wie Pillars of the Earth van Ken Follett kon smaken, vindt in dit boek ook zijn gading. Falcones is een begenadigd verteller, niets meer, maar ook niets minder. En dat is een verdienste die je lange momenten leesplezier bezorgt bij het haardvuur. Een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: MARC VAN GINNEKEN (1 boeken)

Via de bib heb ik dit boekje als mijn eerste dwarsligger gelezen. Originele en handige vorm om in vakantie van dit boek te genieten. Het verhaal leest als een trein. Zelf was ik op dat moment op vakantie in de buurt van Barcelona en kon op die manier de sfeer zeer goed aanvoelen en herkennen. Een echte aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sofie Dewulf (38 boeken)

‘Een vakantieboek bij uitstek’ vertelt de achterflap. Daar is geen woord van gelogen. In dit meeslepende verhaal volgen we de avonturen van Arnau, een middeleeuwse kathedraalbouwer in Barcelona. Vriendschap, oorlog, liefde, verraad: alle grote thema’s passeren de revue. Ondertussen valt er ook heel wat op te steken over de Catalaanse geschiedenis. Ildefonso Falcones mag zich gelukkig prijzen. Zijn boek ging in Spanje al meer dan één miljoen keer over de toonbank. Daarmee doet hij het beter dan Carlos Ruiz Zafon van De schaduw van de wind. Voor wie er tegen opziet om deze dikke turf een hele reis mee te slepen: er is ook een dwarsligger-versie op zakformaat van gemaakt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Elske (66 boeken)

Weer een prachtig verhaal. Falcones werkt verslavend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: hugo van der wildt (751 boeken)

zwak. Heeft mij niet in vuur en vlam gezet.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Barcelona