Anaïs Nin

Gelezen door: Iris Valentyns (2 boeken)

Citaat: "Otto Rank overstelpte haar met geschenken en op een dag bedolf hij haar bed onder een lading ragfijn ondergoed en nachthemden, crèmes, poeders, dure parfums, chocolade en een koffer waar ze alles in kon doen wanneer ze hem zou vergezellen op een lezingtournee naar New Orleans. 'Zodra hij weg is, neem ik al die spullen mee naar Henry en trek het voor hem aan.' En dat deed ze. 'Het ware leven van objecten, 'voegde ze eraan toe. 'Hij gaf de chocolaatjes aan mij en ik gaf ze aan Henry, die ze opat.'"

Deze omvangrijke biografie geeft een waarheidsgetrouw beeld van de twintigeeuwse schrijfster Anaïs Nin. Het boek graaft zich een weg doorheen haar ziel, haar allesverslindende wil om uitgegeven te worden en natuurlijk haar promiscue verhoudingen met mannen én vrouwen... de walging is vaak niet veraf.

Bair heeft gebruik mogen maken van de originele dagboeken van Nin om een eerlijk portret van haar weer te geven, in tegenstelling tot het web van leugens dat Nin rond zich spon. Het resultaat is, letterlijk en figuurlijk, een confrontatie van verschillende werelden. Ondanks de gedetailleerdheid leest deze biografie behoorlijk vlot en geeft het een interessante, onverbloemde inkijk in Nins leven.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Liliane Melis op 20 september 2007:
Interessante biografie, temeer omdat Bair een waarheidsgetrouwe weergave tracht te geven van Nins leven, inclusief de leugens die ze rond haar leven spon. Weinig fraai soms. Ik heb ooit een dagboek van Nin gekocht, tot mijn grote spijt was het gecensureerd. Deze biografie gelukkig niet, met alle gevolgen vandien... Inderdaad, de walging is niet veraf (haar promiscue verhoudingen met mannen en vrouwen, haar zucht naar genot en het verschrikkelijkste vond ik: hoe ze op alle manieren haar ongeboren kinderen wil doden, alles ten koste van het genot).