De bastaard van Istanbul

Gelezen door: Kathleen Van Steenkiste (18 boeken)

Citaat: "Maar daar ging ze dan, op deze eerste vrijdag van juli, op een trottoir dat langs het hopeloos verstopte verkeer liep, haastig op weg naar een afspraak waar ze nu al te laat voor was, voekend als een ketter, de ene verwensing na de andere sissend tegen de kapotte straatkeien, tegen de kerel die haar achtervolgde, tegen elke chauffeur die verwoed toeterde. "

Het boek neemt je mee in de levens van Armanoush, Asya, Zeliha, Bantu en nog veel meer vrouwen. Turkse, Armeense, Amerikaanse vrouwen. Als lezer wordt je in hun wereld meegenomen, maak je kennis met hun verschillen en gelijkenissen, maar vooral met hun poging tot samenleven in één huis, in één familie.

Boeiend, prachtig, hilarisch bij wijle, maar ook schrijnend en triestig bij momenten.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
st op 8 april 2008:
Het boek laat je van de eerste bladzijde tot de laatste niet los. Ik had het mee op mijn werk leesde stiekem door achter mijn bureel. Elif Shafak is een uitstekende schrijfster. Ik heb ook Luizenpaleis van haar gelezen ik raad dat boek ook aan.
Madeleine Timmers op 23 februari 2008:
Het boek De Bastaard van Istanbul kadert in het thema van dit jaar voor de leesclub. NL: Turkse schrijvers. Elif Shafak beschrijft de wereld van de vrouw, met elkaar verbonden, door lekker eten en zovele andere aspecten. Het leest vlot en omdat ieder hoofdstuk naar een ingredient uit de keuken is genoemd, maakt het je nieuwsgierig om zeker verder te lezen. Alleen het zinnetje op blz 371 "dat westerlingen geen sterke familieband hebben" stoort mij. Het is zeer goed opgebouwd om in een mooi plot te eindigen.

Gelezen door: Lydia (242 boeken)

Citaat: "Artikel 4: Als je niet geïnteresseerd bent in de antwoorden, stel dan ook geen vragen.
"

Intrigrerend! Verrassend! En leerrijk!
Een Armeense familie in Amerika en een Turkse familie in Istanbul spelen de hoofdrol. En hun verleden en het heden. De leidraad is de Armeense kwestie in het begin van de 20ste eeuw. Een periode waar we weinig van weten. In beide families zijn bijna uitsluitend vrouwen en de onderlinge relaties tussen de vrouwen, per familie, worden uitvoerig beschreven. Het is met momenten triest en met momenten grappig. En de ontknoping is heel verrassend. Niet alle hoofdstukken lezen even vlot maar toch is het een aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc L (70 boeken)

Dit is het derde boek dat ik lees van Shafak, de vorige (The Flea Palace en vooral 40 Rules of Love) stelden me erg teleur.
Na het openingshoofdstuk van dit boek dacht ik dat ik eindelijk een goede Shafak te pakken had: de manier waarop ze de 19-jarige, eigenzinnige Zeliha neerzet is erg sterk en de schets van haar Turkse thuismilieu gewoon hilarisch. Maar daarna springt het boek een paar keer vooruit in de tijd, en vooral komt er een eindeloze stroom personages en meanderende verhalen op gang, waardoor je het noorden kwijtraakt. De ironische toon voert nog altijd te bovenhand, maar plots duiken zware discussies over de Armeense kwestie op. We krijgen een les over de gevaren van tattoos en tal van recepten van Turkse en Armeense gerechten. Er verschijnt een magische, kwaadaardige Djinn ten tonele om bepaalde dramatische wendingen te verklaren, en soms denk je dat je in een soort Bollywood-soap-scène beland bent. Het is die wisseling van register die me erg stoort. Let wel, Shafak is erg op dreef in de actiescènes en zelfs de discussie over hoe verschillend Armenen en Turken met hun verleden om gaan (de eersten cultiveren het, de anderen ontkennen het) is best boeiend, maar de verschillende registers van de scenes vloeken soms met elkaar.
De afloop van het verhaal (die ik hier niet kan verklappen, zonder de spanning weg te nemen) is problematisch, want pas nu blijkt dat er onder de sterke openingsscène een heel traumatisch gegeven stak, waarmee Shafak in de tussenliggende 350 bladzijden niets gedaan heeft.
Ik quoteer dit boek iets hoger dan de andere, maar een liefhebber ben ik er zeker niet van.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Istanbul