Aan Chesil Beach

Gelezen door: Kathleen Van Steenkiste (18 boeken)

Citaat: "Ze waren jong, welopgevoed en allebei nog maagd op deze avond voor hun huwelijksnacht, en ze leefden in een tijd dat een gesprek over seksuele problemen ronduit onmogelijk was. Maar eenvoudig is dit nooit. Ze zaten aan de avondmaaltijd in een kleine zitkamer van een Georgian herberg. In de kamer ernaast was door de open deur een hemelbed zichtbaar..."

Een echte leeservaring rijker! McEwan neemt je mee naar Chesil Beach waar Florence en Edward hun huwelijksnacht zullen doorbrengen. Op meesterlijke wijze vertelt McEwan hoe beiden zich voelen, wat ze denken, hun angsten, onzekerheden en vragen, verlangens en verwachtingen. En hoe het kan verkeren...
Ondertussen krijg je ook hun beider levensgeschiedenis mee. Het is ongelooflijk hoe McEwan op een 150-tal pagina's dit verhaal verteld krijgt.

 | Reacties (7)Delen |
7 reacties:
TineH op 15 januari 2011:
Heel mooi, alleen jammer dat het zo dun is. Je krijgt de tijd niet om er helemaal in te komen...
leesbeest op 20 april 2010:
Ian Mc Ewan schreef een korte roman die alle ingrediënten voor een tragedie in zich heeft. Hij volgt tijdens een zeer korte periode zijn twee protagonisten van minuut tot minuut, vertelt met flashbacks over hun jeugd en afkomst maar verliest nergens de spanning in het boek.

Wanneer Florence zich uitkleedt en terugdenkt aan de bootreizen met haar vader:’het geritsel van kleren, het gerinkel van een riem die werd losgemaakt, of van sleutels of kleingeld’ dan wordt het boek plots meer dan het verhaal van een preutse tijd. Dan is er meteen een onderliggend gegeven, kindermisbruik. En dan wordt het boek ook een zeer interessant psychologisch portret van twee jonge mensen die elkaar nooit zullen begrijpen en er niet in slagen om de juiste woorden te vinden.

Meer dan over het stuntelige beleven van een huwelijksnacht gaat dit boek over de onmogelijkheid tot communiceren, over verkeerd begrepen signalen, de botsing tussen angst en lust en hoe één feit een heel leven kan veranderen. Ik heb erg genoten van dit boek al denk ik dat je er toch al een zekere maturiteit moet voor hebben om het tenvolle te kunnen appreciëren
Hilde Van Hecke op 30 september 2009:
Je wordt echt meegesleept in het misverstand en begrijpt totaal niet hoe het zo ver kan komen! Enkele woorden die niet gezegd worden en het drama is in de maak...
Fieke Van der Gucht op 16 januari 2008:
Schitterend subtiel. Ik had voortdurend de neiging om de personages heel hard: "Zeg het dan toch gewoon" toe te roepen. Leuk dat een auteur me zo ver krijgt.
Kenneth Gijsel op 12 oktober 2007:
Een pareltje!
Hanne Van Herck op 20 juni 2007:
Eén moment, een paar woorden die niet gezegd worden en twee levens nemen een andere wending... Zelden een boek gelezen dat zo zuiver is, dat zo helder maakt hoe precair communicatie tussen geliefden (of mensen in het algemeen) is.
Liesbet Vreys op 3 juni 2007:
Zeer mooi, een pareltje om te koesteren. Er staat geen woord teveel, geen zin overbodig. McEwan laat je meekijken, meevoelen met de personages. Hoe schrijnend het ook is...

Gelezen door: NadiaH (120 boeken)

Schitterende roman, een echte aanrader! Prachtig geschreven, intrigerend. 
Vandaag de dag moeilijk voor te stellen dat seks zo'n onbekend gegeven is dat bovendien nog eens onbespreekbaar is. Het toont vooral aan hoe moeilijk de communicatie tussen beiden verloopt.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 16 mei 2012:
McEwan is een fantastisch auteur en deze roman nodigt alleen maar uit om ook zijn andere boeken te lezen. Diepzinnig, beschrijvend en mooi geconstrueerd.

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Citaat: "Het was nooit bij Florence opgekomen dat het liefdesvoorspel een pantomime zou zijn die in zo'n diepe en bedachtzame stilte plaatsvond. Maar wat had ze, buiten die vier vanzelfsprekende woorden, zelf te zeggen wat niet gekunsteld of onnozel klonk? En omdat hij zweeg, dacht ze dat dit wel de gewoonte zou zijn. Ze zou liever hebben gehad dat ze de malle troetelwoordjes fluisterden die ze gebruikten als ze soms middagenlang geheel aangekleed op haar kamer in Noord-Oxford lagen. Ze had behoefte zich dicht bij hem te voelen om het paniekspook te bedwingen waarvan ze wist dat het haar elk moment kon overweldigen. Ze moest weten dat ze op hem aan kon, dat hij aan haar kant stond en haar niet zou gebruiken, dat hij haar vriend was en dat hij aardig en teder was. Anders kon het helemaal verkeerd gaan, en op een heel eenzame manier."

“Ze waren jong, welopgevoed en allebei nog maagd op deze avond van hun huwelijksnacht, en ze leefden in een tijd dat een gesprek over seksuele problemen ronduit onmogelijk was.” Dit is de eerste zin van het boek en de perfecte samenvatting van wat daarna volgt. Het boek beschrijft de eerste 24 uur van het huwelijk van een getalenteerde violiste en een afgestudeerd historicus in de zestiger jaren. De jonge twintigers moeten samen en zonder informatie van buitenaf “het leven” ontdekken tijdens hun eerste huwelijksnacht, maar ze ontdekken hun problemen, hun frustraties, hun angsten. Met flash backs maakt de lezer kennis met de achtergrond van het stel en met hun verlovingsperiode.

McEwan is een meesterlijk verteller die hier de problematiek van het taboe op seksualiteit die tot het einde van de jaren zestig stand hield in de christelijke westerse wereld op een schrijnende manier aanklaagt. De zestig plussers zullen veel herkennen in dit boek, voor jongere mensen zal ze de vraag “hoe was het in godsnaam mogelijk?” oproepen. Aanrader, zoals de meeste van zijn werken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (246 boeken)

Citaat: "Met een luide zucht trok hij nog harder aan de rits en probeerde hem te forceren, maar het punt was al bereikt dat hij niet meer op of neer wilde. Voorlopig zat ze in haar jurk gevangen."

Heel mooi verhaal rond allerlei een jong paar.Ze huwen en beleven hun huwelijksreis. En dan blijkt dat ze heel weinig van elkaar weten en ontstaan er allerlei misverstanden met grote gevolgen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Dorset Engeland