In Europa. Reizen door de twintigste eeuw

Gelezen door: Mark Cloostermans (27 boeken)

Citaat: "…van Ieper tot Stalingrad, van Wenen tot Oslo."

In dit dikke reisboek doet Mak niet alleen verslag van een reis door Europa, maar vertelt hij en passant de geschiedenis van Europa in de 20ste eeuw. Zo vertelt hij over de periode 1900-1914 bij zijn bezoek aan Parijs. Het is immers in Parijs dat anno 1900 een Wereldtentoonstelling plaatsvindt: symbool voor het geloof in de vooruitgang. Tegelijk woedt daar de affaire-Dreyfus; Mak beschrijft de reikwijdte van dit schandaal. En zo doet hij dat voor alle steden die hij bezoekt. In Europa is geen droge brok geschiedenis, maar een begeleide reis. En wees gerust: uw gids beschikt over heel wat schrijftalent. De 20ste eeuw heeft maar geluk, met een kroniekschrijver als Geert Mak.

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
Joris op 29 oktober 2009:
De geschiedenis van Europa in de 20ste eeuw, zoals ik ze graag gedoceerd had gekregen in de middelbare school.
Een echte aanrader voor al wie graag meer wil begrijpen van de gebeurtenissen v/d 20ste eeuw op het oude continent.
Dirk Similon op 12 december 2008:
Een kanjer van een boek, maar bijna in één ruk uitgelezen. Geschiedenis érg boeiend gebracht - hoe Mak het voor elkaar krijgt op de meest betekenisvolle plaatsen terecht te komen en dan nog de meest interessante getuigen ontmoet, is mij een raadsel. Nadien aanvullen met een bezoek aan de website www.ineuropa.nl en dan nog de dvd-reeks als geschenk krijgen, maakt het geluk kompleet. Uitkijken naar het volgende boek én de volgende reeks (die ondertussen reeds uitgezonden wordt)!
Gert De Smedt op 25 juli 2007:
In Europa is een schitterend reisverslag, maar veel meer dan dat: het biedt op een overzichtelijke manier de geschiedenis en de ontwikkeling van ons Europa. Mak's schrijfstijl is van die aard dat je het gevoel hebt een roman te lezen, terwijl je terzelfdertijd een ferme brok geschiedenis verwerkt. Hoewel het een dikke turf is, kan je zonder problemen het boek enkele weken wegleggen en terug aan een volgend hoofdstuk beginnen. Aanrader!
sara op 18 april 2007:
Een heel goed boek, waarin de geschiedenis van de 20ste eeuw uit de doeken wordt gedaan. Geert Mak bezoekt bekende en minder bekende plaatsen en bouwt daarrond een interessant verhaal op. Maar, het boek is eerlijk gezegd vreselijk dik. Geert Mak schrijft vlot en interessant, maar dit is niet altijd genoeg. Het is een boek dat je snel laat liggen om een ander te beginnen lezen. Ieder boek is immers dunner, waardoor je denkt: "eerst dat andere boek uitlezen, daarna terug In Europa". Ik heb het boek nog steeds niet uitgelezen en iedere keer ik de boekenkast passeer, kijkt het boek me precies quasi-verwijtend aan. Ooit lukt het mij... hoop ik toch.
Tim op 17 november 2005:
Het aantal pagina's is indrukwekkend maar verdwijnt in het niets als ik moet zeggen wat ik van het boek vond. Een prachtig historische roman die je Europa leert kennen en begrijpen. Het was voor mij informatief, leerrijk, aangrijpend en verleidelijk! Mak zijn stijl is eenvoudig en toch zo interessant en boeiend. Dit is een boek dat bovendien meermaals kan worden gelezen of kan worden geraadpleegd. Een absoluter aanrader voor wie zich wil ontspannen en toch lezend zo veel wil bijleren over de wereld (Europa) waarin hij leeft!

Gelezen door: mauves1 (2 boeken)

Ik ben altijd al geboeid geweest door geschiedenis dankzij begenadigde vertellers zoals Geert Mak. In dit boek neemt hij je op reis doorheen Europa en doorheen de tijd. Prachtig boek. Een dikke kanjer waar je vlot doorheen vliegt. Absolute aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Brussel