Geen dag zonder liefde

Gelezen door: André Oyen (3413 boeken)

Citaat: "Zo gaat het, zo ging het en zo zal het altijd gaan./ Afspreken in cafés op de sluitingsdag./ Aan de verkeerde zijde van bruggen staan./ Tussen duim en wijsvinger, als brandende as, het fout begrepen telefoonnummer./ Parken te nat, hotels te vol, Parijs te ver./ Liefde als een veelvoud van /vergissingen.Onbeholpen woorden als zo-even op zak en/ zoveel zin om, los van de wetten/ van goede smaak en intellect, te schrijven/ dat van de stad waar je elkaar voor het eerst zag,/ een plattegrond bestaat, waarop een kus,/ die het nauwelijks was, geregistreerd werd./"

In 1994 verzamelde Eddy van Vliet 365 gedichten rond de liefde in al haar facetten. Van de verliefdheid tot de onverschilligheid, van de passie tot de haat, van Eros tot Thanatos en de vele tussenstadia die onder de noemer liefde vallen. Liefde definiëren is onmogelijk. De duizenden gedichten die aan haar gewijd zijn, doen alle een poging. Ieder afzonderlijk mislukken zij in hun opzet. Samen slagen zij erin om de liefde in haar totaliteit te omschrijven, om haar wezen te doorgronden. In afwachting van wat Homero Aridjis ooit het ‘duizendjarig rijk van de liefde’ noemde, biedt 'Geen dag zonder liefde' een prachtige keuze.
Naast de vele bloemlezingen liefdespoezie mag die van Eddy van Vliet er beslist zijn en dat de bundel al vijftien drukken beleefd heeft, is hier zeker een mooi vootbeeldvan. 'Geen dag zonder liefde': 365 gedichten is dan ook een bonte mengeling van liefdesverzuchtingen van Vlaamse en Nederlandse, vrouwelijke en mannelijke, komische en bloedserieuze, klassiek-van-vorm of bij-de-tijds. Naast 'evergreens' zijn minder bekende minnedichten een lust voor het oog, of ze nu de verrukking bezingen dan wel de kommer en kwel. De bloemlezing is niet thematisch geordend, maar alfabetisch op auteursnaam. Zeer verrassend staat daarom soms heel grappige dingen naast puur drama. Kortom een blauwdruk van het leven in goede en mindere dagen, met of zonder tastbare liefde. Een groet voor de verre prinses ( JJ. Slauerhoff), de mond het mooiste deel (Elly De Waard) en de jonge visser (jacob Israël De Haan). André Oyen

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: