Handleiding voor poetsvrouwen

Gelezen door: Paul Degrande (48 boeken)

Kortverhalen - episodes uit één leven - om te lezen en te herlezen. Wat veel kortverhalen nalaten - een verrassende pointe meegeven - wordt hier ruimschoots goed gemaakt! Ik ben verslaafd. Lees: "Melina" en/of "Zwervers" en je begrijpt meteen waar ik op doel!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Mia (95 boeken)

Citaat: "Ik heb nooit begrepen waarom zoveel nauwelijks geletterde mensen zo vaak de Bijbel lezen. Het is moeilijk. Net zo verbazingwekkend vond ik het dat ongeschoolde naaisters over de hele wereld het voor elkaar krijgen uit te vogelen hoe je mouwen en ritsen inzet. (p69)

Eenzaamheid is een Angelsaksisch concept. Als je in Mexico-Stad als enige passagier in een bus zit en er stapt iemand in, gaat hij niet alleen naast je zitten, maar zelfs tegen je aan. (p149)

"

Een bundel korte verhalen die op een of andere manier met elkaar in verband staan. Je krijgt de indruk dat je flitsen uit het leven van een 70-jarige vrouw leest.

De verhalen hebben, denk ik, een autobiografische basis. Berlin is in Alaska geboren en heeft haar jeugd in verschillende mijnkampen doorgebracht. Haar vader was mijningenieur. Door langdurige verblijven in Mexico en Chili sprak ze vloeiend Spaans. Ze droeg als kind een rugbeugel. Dit alles maakte haar waarschijnlijk tot een buitenstaander èn observator. Deze elementen komen ook aan bod in de verhalen.

Het verhaal Zwijgen geeft op een navrante manier de thuissituatie weer:'Als opa dronken was probeerde ik me te verstoppen omdat hij me anders pakte en met me heen en weer schommelde. Een keer deed hij het in de grote schommelstoel en hield me stevig vast terwijl de stoel centimeters van de gloeiend hete kachel op en neer stuiterde en zijn ding tegen mijn achterste stootte en stootte.' (p 219) Toch zijn haar verhalen zelden grimmig, terwijl er afschuwelijke dingen verteld worden. Het is wat het is.

Berlin kan in weinig woorden een sfeer scheppen, de waarheid vertellen met altijd dat ietsje zelfspot en mededogen. Ze houdt de maatschappij ook een spiegel voor, soms grappig zoals in het titelverhaal, soms rauw.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: