Woeste Hoogten

Gelezen door: Malena Larsen (24 boeken)

Citaat: "'May she wake in torment!' he cried, with frightful vehemence, stamping his foot, and groaning in a sudden paroxysm of ungovernable passion. 'Why, she's a liar to the end! Where is she? Not THERE - not in heaven - not perished - where? Oh! you said you cared nothing for my sufferings! And I pray one prayer - I repeat it till my tongue stiffens - Catherine Earnshaw, may you not rest, as long as I am living! You say I killed you - haunt me then! The murdered DO haunt their murderers. I believe - I know that ghosts HAVE wandered on earth. Be with me always - take any form - drive me mad! only DO not leave me in this abyss where I cannot find you! Oh, God! it is unutterable! I CANNOT live without my life! I CANNOT live without my soul!'"

Mr Lockwood heeft het huis Thrushcross Grange gehuurd van de zwijgzame en ingetogen Heathcliff die wat verder in het grote huis Wuthering Heights woont, in het midden van de Engelse wildernis. Als Lockwood zijn nieuwe huisbaas een bezoek brengt wordt hij gevangen door het onweer, en moet voor de nacht op Wuthering Heights blijven. Daar brengt hij een onrustige nacht door, in het gezelschap van het spook van Catherine, op wie Heathcliff in zijn jeugd verliefd was. Eens terug in zijn woning vertelt de huishoudster, Nelly Dean, Lockwood het verhaal van Heathcliff, Catherine en Wuthering Heights.

Schitterend boek! Zo een van die klassiekers die bitter weinig mensen gelezen hebben, maar waar iedereen wel eens van gehoord heeft. De taal is soms moeilijk om zich door te worstelen, maar eens je het gewoon bent is het echt de moeite waard om dit boek in zijn taal van oorsprong te lezen.

Het verhaal en de personnages zijn erg sterk op papier gezet, en toch met veel gevoel en tederheid. Dit is een van de hoekstenen van de engelse romantiek, die niemand onverschillig kan laten... zeker lezen, het is echt de moeite waard.

 | Reacties (6)Delen |
6 reacties:
Karla op 26 februari 2010:
Dit is het boek dat ik als tiener voor het eerst las (in de tijd van Kate Bush) en toen heeft het een enorme indruk op mij gemaakt. Ondertussen heb ik het zeker 3 keer herlezen en het blijft voor mij 'het beste van het beste'
karen coryn op 25 februari 2010:
Ben ik de enige die Woeste hoogten niet zo super vind? Heathcliff is toch gewoon een van de gemeenste en akeligste mensen die je je maar kan inbeelden, ik kon echt niet met hem meeleven. Hoe kan Cathrine van zo een monster houden?
Ik vond het wel zeer zeer mooi geschreven.
leesbeest op 1 april 2008:
Ik heb voor de zoveelste keer dit boek gelezen en nog steeds evenveel genoten.
Malena Larsen op 10 augustus 2007:
Eeeh... in het Engels zeggen ze "I beg to differ" als ze het met iets niet eens zijn, zoals het hier het geval is met die verfilming... De verfilming met Ralph Fiennes en Juliette Binoche hoort niet echt tot mijn favorieten, ik vind het te ver verwijderd van het oorspronkelijk verhaal... toen ik een keer het boek gelezen had was ik echter niet onder de indruk van de film.
Evi op 5 januari 2007:
Eén van mijn absolute favorieten die ik zo nu en dan MOET herlezen!
Petra Van Loocke op 12 december 2006:
Woeste Hoogten is een prachtig boek en het laat je inderdaad niet onverschillig. Een van de weinige boeken waarvan ik de verfilming ook heel erg sterk vind trouwens.

Gelezen door: AniDP69 (2 boeken)

Citaat: "“If all else perished, and he remained, I should still continue to be; and if all else remained, and he were annihilated, the universe would turn to a mighty stranger.”
-Catherine, Woeste Hoogten
"

Het verhaal gaat over de jonge Heathcliff die door een boer, Earnshaw, wordt "geadopteerd". Daar aangekomen groeit de jongen samen op met Catherine, de dochter van Earnshaw. Hoewel niemand het met hun relatie eens is, worden ze verliefd op elkaar. Door verschillende factoren heeft hun relatie nog niet de mogelijkheid gekregen om verder te ontwikkelen. Of er kans is op een toekomst voor de twee is nog maar de vraag ...

Ik raad iedereen zeker aan om Woeste Hoogten te lezen, omdat dit niet je alledaagse boek is. Wat dit boek speciaal maakt zijn de unieke personages die de schrijfster tot leven kon wekken. Ook al mag je de personages niet, toch kun je het je niet laten om met hun mee te leven.
Dit boek is wel moeilijk te lezen en er moet bij veel gebeurtenissen goed nagedacht worden, dus ik raad dit niet aan voor het jongere publiek. Degene die het er op willen wagen raad ik zeker aan om het te doen.
Veel leesplezier!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: