De tweede dochter

Gelezen door: Christine Deschacht (1 boeken)

Citaat: "‘Heb je al namen uitgekozen?’
Het verbaast me dat ik daar nog niet over heb nagedacht. Hoewel ik negen maanden zwanger ben en tijd genoeg heb gehad om daarover te fantaseren, heb ik mijn gedachten nooit echt over haar toekomstige persoontje laten gaan. Ik heb aan deze dochter alleen gedacht in termen van wat ze zou kunnen betekenen voor de dochter die ik al heb. "

Het boek illustreert op een prachtige manier hoe moeilijk uitgesproken meningen in de praktijk te realiseren zijn. De diepgaande conflicten worden soms met wrange humor gebracht en elk personage is tot in de puntjes uitgewerkt. Als lezer kies je dan ook al vlug een favoriet. Zo leer je nog eens wat over jezelf of word je gedwongen ook een standpunt in te nemen. Het thema, genetische manipulatie bij mensen, is van deze tijd en staat terecht ter discussie. De wetenschap moet vooruit, maar ze moet evengoed menselijk blijven. Een boodschap die we alleen maar ernstig kunnen nemen.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
op 24 juli 2009:
Ik vind dat het boek wat traag op gang komt, maar nadien wil je blijven verder lezen naar een verrassend einde. Het moet verschrikkelijk zijn om als ouder de keuze te maken tussen 2 kinderen. Stemt tot nadenken.
Annie Moenaert op 22 februari 2007:
Een héél mooi boek dat echt tot nadenken stemt. Jodi Picoult beschrijft een gezin dat verscheurd wordt door moeilijke vragen. In De tweede dochter word je als lezer heen en weer geslingerd tussen verstand en gevoel, tussen sympathie en afschuw. We hebben het boek ook besproken met de jongerenleesgroep 'De Paterlina's' en het is een zeer verrijkend gesprek geworden. De tweede dochter is zeker een aanrader!

Gelezen door: Peggy Leys (13 boeken)

Citaat: "Ik staar naar de bruine kamerplant die nog steeds op de vensterbank staat te kwijnen. Iemand hoort die weg te gooien. Iemand hoort die te vervangen door orchideeën, paradijsbloemen of andere planten met onwaarschijnlijk mooie bloesems."

Ik kan me niet voorstellen dat ik een keuze zou moeten maken tussen een zieke dochter en een donordochter. Hoe kan je daar mee omgaan? Voor wie moet je kiezen? Moeilijk te beantwoorden, jammer dat de keuze op het einde verhaal zo moet aflopen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: