De Schopenhauer-kuur

Gelezen door: Alain Uyttendaele (13 boeken)

Citaat: "Weet je waar ik ineens aan moet denken? Als kind wou ik de meeste dingen die mijn moeder gekookt had niet opeten. Ik zei dan altijd: "ik lust het niet", waarop mijn moeder altijd vroeg: "hoe kun je dat nu weten als je het nooit hebt geproefd?""

Een therapeut krijgt te horen dat zijn einde nadert. Tijd om de balans van zijn leven op te maken, tijd om de resterende maanden zinvol te besteden. Hij neemt contact op met een vroegere patiënt met de vraag hoe diens leven verlopen is na de 'mislukte therapie' die gevoerd werd. Deze patiënt blijkt ondertussen enorm veranderd te zijn, 'genezen' als het ware, en dit naar eigen zeggen dankzij de leer van Arthur Schopenhauer.
Beide hoofdpersonages gaan akkoord om elkaar opnieuw in een therapeutisch kader te treffen. De vroegere patiënt wordt geïntegreerd in een groepstherapie en wordt aldus gedwongen om zich te verhouden tot derden, een proces dat nieuw voor hem is want zijn leermeester was een ware misantroop.

Gans het boek verloopt dit proces waarbij de rollen van therapeut en patiënt af en toe gewisseld worden. De oorspronkelijke machtsstrijd mondt uiteindelijk uit in een wederzijds aanvaarden van de waardevolle aspecten van andermans filosofie enerzijds en van bepaalde tekortkomingen van de eigen overtuiging anderzijds. Laat het iets te "happy" (en daardoor licht ongeloofwaardige) einde u er echter niet van weerhouden om de Schopenhauer-kuur aan te vatten.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Liliane Melis op 17 september 2008:
Boeiend van begin tot einde, ook een aangename kennismaking met het ideeëngoed van Schopenhauer, bepaald geen 'makkelijke' filosoof. Groot schrijver: Irvin D. Yalom. Nietzsches tranen heb ik hierna gelezen, ook een absoluut meesterwerk!
Liliane Melis op 10 september 2008:
Prachtig boek, heb het al voor de tweede keer gelezen, ben nu begonnen in Nietzsches tranen. Wat een verteller, die Yalom...
greet op 11 februari 2007:
Ik heb dit boek met veel plezier dit boek gelezen. Het staat op mijn top 10-lijst. Een aanrader.

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

Dit is een boek van de Amerikaanse auteur en psychiater Irvin D. Yalom. Eerder las ik van hem al "Nietzsches tranen " (zijn bekendste werk) en "Het raadsel Spinoza". Het is duidelijk dat deze schrijver interesse heeft voor filosofie, en in enkele boeken probeert hij een filosoof te betrekken in de plot (andere boeken specifiek over therapieën schreef hij ook maar heb ik niet gelezen). Dit boek trof ik in de boekhandel vreemd genoeg aan in de rubriek 'psychologie', ook al kon het evenzeer in de rubriek 'filosofie"' staan, of gewoon bij de fictie. Het verhaal is vrij eenvoudig : de oudere psychiater Julius krijgt te horen dat hij aan een ernstig melanoom lijdt en nog slechts één goed jaar te leven heeft. Hij zet zijn werk verder, onder meer met de wekelijkse sessies van een groepstherapie.

Hij betrekt er ook Philip bij, een ex-patiênt met een ernstige verslavingsproblematiek die hij voordien niet kon helpen. Philip beweert dat hij door zich toe te leggen op filosofie, en meer bepaald de filosofie van Arthur Schopenhauer, van zijn verslaving genezen is. Meer nog: hij wil zelf als (filosofisch) therapeut werken. Julius vindt dat de (vrij contactgestoorde) Philip eerst een aantal maanden de groepstherapie moet volgen om te werken aan empathie en contactvaardigheden. Het boek volgt deze groepstherapie in hoofdstukken die telkens afgewisseld worden met rechttoe-rechtaan hoofdstukken over leven en denken van Schopenhauer.

Aldus bevat het boek een mini-inleiding in leven en werk van deze 19de eeuwse Duitse filosoof, die bekend staat voor zijn pessimisme en misantropie. Maar dit werk wordt hier ook gelieerd met de groepstherapie en met de houding van Philip daarin. Het Schopenhauer-boek situeert zich dus op het snijvlak tussen filosofie en psychologie. Yalom is geen meester-stilist maar hij weet wel een goede plot op te bouwen met een interessante problematiek die veel tot nadenken aanzet.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: San Francisco