Serenade

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "Mannen met broeken die tot aan hun oksels reikten en in het zwart geklede weduwen met hoofddoekjes zaten in groepjes in de gouden zon, met gebleekte ogen die te lang in het gezicht van deze eeuw hadden gekeken."

Ben Weiss is componist van reclamespots. Als enig kind heeft hij een nauwe band met zijn joodse, bemoeizieke moeder Anneke IJsman. Wanneer op een dag bij haar leverkanker wordt vastgesteld, blijken haar levensdagen geteld. Ben weigert, tot ongenoegen van de artsen, haar de ware toedracht mee te delen. De reislustige weduwe dweilt intussen in haar eentje zowat alle Europese steden af. Op een dag lijkt ze van de aardbodem verdwenen. De burgeroorlog in Joegoslavië was toen op zijn hoogtepunt. Beelden van die strijd maakten het verwarrende en traumatische verleden van mevrouw IJsman opnieuw wakker. Wanneer haar zoon en haar moeders vriend Fred haar met de hulp van enkele louche figuren in Sarajevo gaan zoeken, wacht hen aldaar een verrassende ontknoping.

Een typisch De Winter-verhaal: spitse dialogen, een snuif seks, wrang sarcasme, bij momenten zelfs grappig. Jammer dat het zo’n dun boek is. De verveling is tijdens het lezen een paar uren uit de buurt. Niet groots, wel vermakelijk. Hier had meer ingezeten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: