Gloed

Gelezen door: Silvie (82 boeken)

Citaat: "Maar zoals elke kus tussen twee mensen is ook deze kus een antwoord, een grotesk en teder antwoord op een vraag die met woorden niet uit te spreken is."

Het is een koude en regenachtige avond, als Henrik en Konrad elkaar terugzien, na 41 jaar. Het wordt hun laatste gesprek. Een gesprek over trouw, liefde, waarheid en leugen. Een duel waarbij woorden de wapens zijn. Wie of wat heeft hun vriendschap op de helling gezet? Een pijnlijk, scherp verhaal, dat je meesleept naar de eerlijkheid van het ochtendgloren.

 | Reacties (19)Delen |
19 reacties:
Bettina Schelfhout op 21 november 2013:
Nadat ik een paar boeken al na een paar pagina's had dichtgeklapt, ben ik op dit boek gestoten. Het had me meteen met de eerste zin in de ban en alhoewel je plot wel meteen doorhebt blijft het zeer pakkend, verrassend en spannend. Zalig zulke boeken!
Isabelle Cremer op 25 september 2009:
Een pareltje! Tijdloos en universeel. Om te lezen en te herlezen en nog eens te lezen... Past voor mij in het rijtje met Zijde van Alessandro Baricco en Siddharta van Hermann Hesse. In elk geval op de bovenste plank in mijn kast, naast Liefde in tijden van cholera van Marquez en Kerewin van Keri Hulme.
Koen Lodefier op 27 augustus 2008:
Een prachtig verhaal met veel inzicht in het leven. Twee vrienden overlopen hun leven en hebben het lastig de slotbalans op te maken.
leesbeest op 25 november 2007:
Dit boek staat op dezelfde hoogte als De stad der blinden van José Saramago. Het verhaal wordt zo traag verteld en vanuit één standpunt dat je als lezer gedwongen wordt om zelf na te denken over de thema's vriendschap, passie, vergiffenis en tijd. Een boek dat meerdere keren kan worden gelezen om er telkens een nieuwe gedachte in te ontdekken. Het einde is toch nog een verrassing. Het is een mooi en teder verhaal dat iedereen die het gelezen heeft bij zal blijven.
Wim Cresens op 1 augustus 2007:
Ik heb het boek uitgelezen en na de laatste bladzijde prompt opnieuw begonnen. Trouw, vriendschap, tijd en passie. Dit boek heeft in 1 klap Liefde in tijden van Cholera van mijn bovenste plank gestoten.
Claire Bracke op 25 april 2007:
Voor mij iets te vormelijk, te filosofisch. Ik sta niet graag bij elke zin stil en daar leent Gloed zich wel toe. Ook de stijl van één lange dialoog, zonder meer, valt me wat tegen, die is me te statisch. Desondanks inderdaad wel heel mooi geformuleerde zinnen over een boeiend onderwerp dat iedereen wel bezighoudt op tijd en stond, met genoeg stof tot nadenken om een tijdje voort te kunnen.
Alex leest op 28 februari 2007:
Aangeraden door een vriendin en door vele andere lovende mensen. Ik vond het een tegenvaller, maar zo gaat dat bij boeken die teveel worden geprezen.
 Voor mij was het té geromantiseerd, té modernistisch, té voorspelbaar, té veel.
Karolien François op 5 januari 2007:
Een prachtig verhaal dat aanzet tot nadenken. Belangrijke thema's als vriendschap en trouw worden geanalyseerd en uiteengezet. Het is tevens een boek dat je, als je het gelezen hebt, opnieuw moet lezen als je ouder bent. Er zit te veel in om in één keer helemaal te vatten.
Anke op 7 november 2006:
Een meesterwerk!
Nina op 14 september 2006:
Ik las het verplicht voor school, was meteen verkocht, absoluut één van mijn lievelingsboeken. De oorspronkelijke taal is wel Hongaars en niet Duits zoals Britt Vervliet beweert.
Britt Vervliet op 13 september 2006:
Ik heb het boek gelezen in de originele taal (Duits) en het heeft me erg kunnen boeien! Mooie taal, knap geschreven, intrigerende verhaallijn, alleen jammer van het einde. Het einde zette voor mij een domper op de rest van het boek.
Magda Ockier op 14 juli 2006:
Enkele citaten:
- Er is niets waar mensen zozeer naar verlangen als naar onbaatzuchtige vriendschap.
- Ze was naar het oosten gekomen omdat ze was geraakt door een passie die sterker was dan haar verstand en oordeel.

Een boek over vriendschap en passie, stilistisch en inhoudelijk zeer sterk.
Kathleen Van Steenkiste op 20 april 2006:
Gelezen nadat ik op toneel Tania van de Sanden en Bob De Moor aan het werk zag in Gloed. Ik heb er nog meer van genoten.
Veerle Bonte op 19 maart 2006:
Gloed is een intellectuele, psychologische roman met mooie passages en een prikkelende conversatie, of eerder monoloog, want het is Henrik die op deze memorabele avond het woord richt tot zijn vriend van weleer. Het boek brengt echter niet het grootse einde waar het naar toe lijkt te werken. Maar volgens mij zitten de hoofdpersonages met hetzelfde onbevredigde gevoel als de lezer en wil Márai gewoon meegeven dat het geen zin heeft om achterom te kijken en je leven te wijden aan wraak.
Hans Pauwels op 14 februari 2006:
Het verhaal sleept je telkens verder mee in de relatie tussen twee vrienden. Wie, wat, waarom wordt elk hoofdstuk emotioneler zonder over goed of slecht te spreken..
Miriam Lambaere op 12 februari 2006:
Een van de prachtigste boeken die ik ooit las. Gloed is een echte aanrader. Heel originele aanpak met een schitterende stijl.
Herman Van Rymenant op 7 februari 2006:
Met veel plezier gelezen. Ik werd meteen in het verhaal gezogen vanaf de eerste bladzijde. Márai laat veel aan de lezer over om zelf een antwoord te formuleren op de vragen over o.a. schuld en vriendschap. Een boek om traag te lezen.
Marijse Eycken op 7 november 2005:
Een intrigerend verhaal dat sober, gebald en toch liefdevol beschreven wordt.
Gert De Smedt op 5 november 2005:
Schitterend boek over vriendschap of wat het waard is...

Gelezen door: NadiaH (122 boeken)

Citaat: "Het boek is een aaneenschakeling van prachtige fragmenten. Toch een paar : “Wat is vriendschap waard waarbij we alleen van de deugden, de trouw en de standvastigheid van de ander houden? Wat is liefde waard die op een beloning aast?” en “En als de ander in de subtiele gevangenschap van trouw niet gelukkig kan zijn, houden we dan wel van degene van wie we trouw eisen? En als onze liefde de ander niet gelukkig maakt, hebben we dan wel het recht om iets te eisen, trouw of opoffering?”"

Dit boek is 75 jaar oud maar het is een tijdloos meesterwerk over universele, filosofische thema’s. Het is zo’n boek dat je meerdere malen kan lezen zonder dat je erop uitgekeken raakt. Zou verplichte lectuur moeten zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Hongarije