De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een ikea-kast

Gelezen door: Greet (98 boeken)

Als je de cover ziet ben je ofwel onmiddellijk verkocht ofwel laat je het voor wat het is. Ik moet wel zeggen, van de vele vertalingen die er verschenen zijn vind ik deze toch wel de meest geslaagde cover. De titel doet wat denken aan De honderdjarige man die door het raam klom en verdween of De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry. En dan vraag je jezelf af of dit boek ook in die lijn ligt. Op de achterflap staan een aantal quotes die laten verstaan dat dit boek 'dé Franse literaire sensatie' is. Ik ben een Belg en weet niet of ik hetzelfde sensatiegevoel heb. Dus lezen maar. De schrijfstijl van Romain leest heel vlot. Het is een mooi verteld verhaal. Een hilarisch sprookje van een fakir die de wereld leert kennen. Er zit een duidelijke evolutie in het boek en dat maakt het zo bijzonder. Bij heel wat passages uit het boek moest ik hardop lachen. Dat was vooral in het begin van het verhaal. Gaandeweg zie je dat er meer cynisme komt in de humor. De figuur van de fakir komt uit een godvergeten dorpje in India. Waar hij op handen gedragen wordt. Hij is de grootste oplichter die er is, maar dat weet hij alleen. Je ziet hem de wereld ontdekken die buiten zijn dorp ligt en waarvan hij niets kent. Soms met kinderlijke verwondering. De auteur gebruikt hierbij zo’n mooie vergelijkingen, zeer treffend. De zienswijze van de fakir geeft ons als Westerlingen een blik op onze consumptiemaatschappij die niet altijd zo fijn is, maar wel de realiteit. Even met de neus op de feiten voor ons. Door wat hij meemaakt op zijn reis en de mensen die hij ontmoet maakt hij innerlijk een verandering mee. Levenslessen kan je ze gerust noemen. Als de fakir op een bepaald moment over zijn eigen leven als kind vertelt is dat kippenvel. Ik kreeg een krop in de keel. Het plot zit zeer goed in mekaar. Sommige gebeurtenissen lopen als een rode draad door het boek heen. De mensen die de fakir ontmoet op zijn reis zijn van verschillende pluimage. Een greep uit alle lagen van de maatschappij. De fakir heeft nooit vooroordelen omdat hij de mensen niet kent. Hij staat voor iedereen open. Ik vond dit een heel bijzonder boek. Een eye-opener op een aangename manier. Hou je van een boek met diepgang op een luchtige manier dan moet je dit boek lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Citaat: ""We zitten allemaal in hetzelfde schuitje." 'Dezelfde truck...', corrigeerde de ander zachtjes."

De titel geeft meteen prijs dat dit boek een buitenbeentje is. Een Indiase fakir komt naar Europa om een spijkerbed te kopen bij Ikea in Parijs. Op de luchthaven neemt hij de taxi een betaalt de chauffeur met een vals briefje van 100 euro. De chauffeur ontdekt het bedrog en neemt zich voor om het hier niet bij te laten.

Ondertussen laat de fakir zich 's nachts opsluiten in de IKEA winkel. Als hij gewekt wordt door medewerkers verstopt hij zich in een kast die op de vrachtwagen naar Engeland geladen wordt. In de vrachtwagen wordt hij bevrijdt door Soedanese verstoppelingen. In Londen worden ze ontdekt en volgens de Schengen-akkoorden worden ze teruggestuurd naar het eerste EU-land waar ze voet aan grond gezet hebben. Volgens de Britse ambtenaren was dit in Spanje. Op de luchthaven van Barcelona ontmoet hij per toeval de taxichauffeur die hem naar het leven staat. Hij verstopt zich in een grote valies. Dit blijkt de valies van Sophie Morceaux te zijn. Als hij ontdekt wordt, is de actrice alleraardigst. Ze brengt hem in contact met een uitgever die zijn boek zal publiceren (dit boek werd in het duister van het vliegtuig geschreven met een ikea-potlood op zijn overhemd). Met het voorschot van de uitgeverij trekt hij zich terug op zijn kamer, maar hij wordt achternagezeten door familie van de taxichauffeur. Hij vlucht in een stuurloze luchtballon en crash in zee. Hij wordt opgepikt door een schip dat hem naar Libië brengt. Hij moet wel slechts een deel van zijn geld afstaan aan de kapitein van het schip (list). In Libië ontmoet hij één van de Soedanezen.
De fakir heeft besloten om een goed mens te worden en hij deelt zijn geld met de Soedanees. De fakir heeft nu nog één grote droom: de Parisienne die hij bij Ikea ontmoet heeft (en bedrogen met de truc met de kapotte brilglazen) zijn liefde verklaren.

Dit is een bijzonder geestig boek. Een boek dat je graag meeneemt op reis omdat het heel snel en gemakkelijk leest. De situaties waarin de fakir terechtkomt zijn grappig. Toch is het boek ook een stukje moraliserend. De manier waarop overheden vluchtelingen uitwijzen wordt op een hilarische manier aan de kaak gesteld. Tussen de regels door wordt onze maatschappij aan de kaak gesteld. Een debuutroman die er uitspringt door een origineel verhaal dat heel makkelijk wegleest. Sommige grapjes worden echt uitgemolken, maar zoals met alle humor is het soms een kwestie van trial and error.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: