De jongen die zijn vader zocht

Gelezen door: Ann Hendrickx (120 boeken)

Citaat: "En tenslotte deed hij wat hij s'morgens altijd deed. Hij sloeg bladzijde vier op voor de cijfers. Het aantal gesneuvelden aan onze kant. Het aantal gesneuvelden aan hun kant. Het aantal gewonden. Het aantal vermisten. Maar er was maar één ding waar Alfie in geïnteresseerd was: nummer 14278. Het nummer van zijn vader. Het nummer dat hij had gekregen toen hij zich had aangemeld. Alfie ging met zijn vinger langs de lijst. 14143, Smith, D., Royal Fusiliers 14275, Dempster, C.K., Gloucestershire Regiment 15496, Wallaby, A., Seaforth Highlanders 15700, Crosston, J., Sherwood Foresters (Notts & Derby Regiment) Hij slaakte een zucht van opluchting en legde de krant weg, nam een slok thee en probeerde aan iets anders te denken."

Wanneer Alfie 5 jaar wordt, breekt de 1e Wereldoorlog uit. Net niet een dag om je verjaardag te vieren en ten slotte dient de vader van Alfie zich als vrijwilliger aan om het Vaderland te dienen. Terwijl Alfie en zijn moeder tijdens de komende oorlogsjaren proberen om de eindjes aan elkaar te knopen, worden de berichten van zijn vader vanuit het oorlogsfront steeds schaarser. Na 4 jaar komt Alfie plots heel toevallig te weten, wat er met zijn vader is gebeurd, en waar hij zich bevindt. Alfie is vastbesloten om zijn vader terug naar huis te brengen.

Dit is een vlot, goed leesbaar verhaal, doch het plot mocht beter zijn. Had van John Boyne meer verwacht. Blijkbaar voelde John Boyne zich geroepen om een boek te schrijven naar aanleiding van de 100-jarige verjaardag van de Grote Oorlog, maar had dan toch voor een beter einde kunnen kiezen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Elke avond probeerde Alfie Summerfield zich voor het slapengaan te herinneren hoe het leven eruit had gezien voordat de oorlog begon. En met elke dag die voorbijging werd het moeilijker en moeilijker om die herinneringen niet te laten vervagen."

Wat een prachtig boek over liefde van een kind voor zijn vader, over begrip en onbegrip, over oorlog en wat die met de gewone mens doet. Een verhaal dat voer tot nadenken geeft. Deugddoend en aangrijpend tegelijk.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "Alfie zuchtte en draaide zich om. Hij had een hekel aan de winkel van mevrouw Bessworth, want het verhaal ging dat ze kinderen ontvoerde, er pasteitjes van bakte en die als avondeten opat. (Een vriendje van Alfie kende iemand die een neefje had wiens buurman het zelf was overkomen, dus het moest wel waar zijn)"

Inderdaad, zoals een andere lezeres terecht opmerkt: een beetje 'tussendoor-boek' van Boyne. Niettemin weer prachtig geschreven en van begin tot einde érg pakkend. De hoofdpersoon Alfie wekte bij mij onmiddellijk veel sympathie en medeleven. Zijn vader is tijdens de oorlog 'op geheime missie' verdwenen en Alfie maakt er zijn missie van hem te vinden en terug naar huis te brengen. Er zitten in dit boek ook verwijzingen naar een vroeger oorlogsboek van Boyne, De witte veer, dat ook gaat over een van de vele onsmakelijke (en liefst vergeten) kanten van de oorlog. Het einde komt nogal plots, alsof een ongeduldig iemand op zijn uurwerk getikt heeft en gezegd 'Afronden, Boyne'. En: Waarom ze in de e-boek versie (ook in de papieren??) de hoofdstuktitels in het engels hebben laten staan, is me een raadsel...

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Dirk Similon op 9 september 2014:
Nog even een reactie op mijn eigen bespreking: de engelse titel "Stay where you are and then leave" werd niet vertaald in het Nederlands en vervangen door "De jongen die zijn vader zocht". Nochthans heeft de engelse versie heel wat betekenis voor het verhaal...

Locatie: Londen